Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

PRVO POROČILO IZ INGASSANA HILLS, PROVINCA JUŽNI PLAVI NIL, SPLA SUDAN - sobota, 22. januarja 2011

Če je za Nube po referendumu o odcepitvi Južnega Sudana značilna množična ogorčenost, jeza in odločna pripravljenost na novo vojno z arabsko vojaško hunto na severu Sudana, po treh dneh v glavnem kraju Kormuk, točno na meji z Etiopijo, potem ko sem prespal izjave trgovcev na najbolj zanemarjeni tržnici, kmetov, ki na kamelah in oslih tovorijo najbolj organsko in bio proso in znajo arabsko, pastirjev najmanj zastrupljenega mesa, ki poznajo par besed angleško, učencev in učiteljev v najbolj razbitih šolah na planetu, in vojakov SPLA (Sudan People Liberation Army) in beračov, ki so izgubili vse, ob 6 zjutraj upam sporočiti, da so za prve občutke med domorodnimi ljudmi in priseljenci iz vsega Sudana značilna skrajna prizadetost, brezvoljnost in obup.

Več bom vedel danes po tako imenovanem »Public Consultation«, ki naj bi po »Comprehensive peace agreement« iz leta 2005 dal domačinom možnost izraziti svoje mnenje kam hočejo po odcepitvi Južnega Sudana. S staro severno državo ali južno novo državo. Samostojnost in svoja država ne pride več v poštev.

Staroselski plemenski Ingasane, Udjuki in Barti in med vojno priseljeni kot begunci ali vojaki SPLA Dinke, Nueri …, lahko izbirajo, ni pa zagotovljeno, da jih bo kdo sploh slišal - med priključitvijo svojim soborcem proti nekdanjim lovcem na sužnje in po afriški krvi, ne pa afriški kulturi, blizjim osvobojenim Afričanom v Južnem Sudanu, ki so jih pustili na cedilu že na pogajanjih v Tanzaniji na katera jim niso pustili predstavnika … In vrnitvijo nazaj k tistim, ki se niso nikoli držali nobene pogodbe, saj z neverniki, »prekletimi psi, ki jedo prašiče« in pijejo proseno pivo in žive še na pol goli v divjini, ni treba držati besede … Katerih predsednik Omar Bashir, obtožen štirih največjih zločinov proti človeštvu napoveduje nasilno uveljavljanje fundamentalističnih islamskih zakonov v vsako poro še preostale jim države, ki jo tujci niso uspeli ukrasti, ker v teh najbolj marginaliziranih in pozabljenih gričevjih na planetu na vzhodni meji z Etiopijo, ni ničesar razen dobre zemlje, kar bi pač pritegnilo njihove pohlepe …

Razen Modrega Nila.

Ki pa ga, to ve vsak domačin v Sudanu, Arabci ne bodo dali iz rok tudi za ceno »vseobsežne vojne«, ker elektrarna v Demazinu z elektriko oskrbuje glavno mesto Kartum.

Tomo Križnar


slika: na glavni ulici v Kurmuku

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.