Prireditev ob prodajni razstavi

Na OŠ 8 talcev Logatec je 18. februarja zaživela tematska in prodajna fotografska razstava z naslovom "Ali je pod istim soncem otroštvo res lahko tako drugačno?".

foto: Matej Golob
foto: Matej Golob
foto: Matej Golob
foto: Matej Golob
foto: Matej Golob
foto: Matej Golob
foto: Matej Golob
foto: Matej Golob
foto: Veronika Istenič
foto: Veronika Istenič
foto: Patricija Pirnar
foto: Patricija Pirnar

Večina fotografij, postavljenih na ogled, je nastala ob koncu lanskega in v začetku letošnjega leta – meseca decembra in januarja, ob najinem druženju s staroselci plemena Komoganza na ozkem traku plodne zemlje, ki se vije s svojimi dvesto kilometri ob meji med Republiko Južni Sudan in Etiopijo, tam, kjer se končajo največja močvirja na planetu, v dolini Belega Nila, in se dvigajo v nebo prve gore vulkanskega višavja. Bila sva med indigenimi prebivalci v Nubskih gorah, ki so najbolj žalosten in hkrati najbolj vesel kraj na tem planetu – žalosten, ker se najbolj vidi, kakšno je v resnici človeštvo in kako uspe to, kar počne, skrivati samo pred seboj, in vesel, ker nikjer ne najdemo več naravnega in pristnega upanja in zaupanja kot med staroselskimi Nubami.
Na razstavi se niz tematskih fotografij, ki poskušajo s pomočjo kratkih podnapisov in s primerjalnimi fotografijami otrok, ki živijo v Sloveniji, prikazati, kako različno je lahko odraščanje pod istim soncem, prepleta s fotografijami, ki imajo še kanček umetniškega pridiha in so za obiskovalce naprodaj.
Zbrani denar prodanih fotografij bomo v prvi vrsti namenili izobraževanju otrok na prikazanih ogroženih območjih ter širjenju njihove resnice in izpostavljanju vseh tistih, ki ogrožajo njihova življenja.
Z razstavo pa želimo vzpodbuditi k razmišljanju, prebujanju in ozaveščenju vrednot, kot so poštenost, strpnost, pripadnost … dosegli bi radi čim širšo populacijo otrok, njihovih staršev ter ostalih še čutečih, zato jo z vsem didaktičnim gradivom (posnetki o življenju staroselskih otrok, tematske fotografije s podnapisi, prodajnimi fotografijami, razstavnimi eksponati: rababa – njihovo tradicionalno glasbilo; različni užitni plodovi – kot edini vir hrane ob določenih obdobjih; nož – narejen iz ostankov železnih kosov, ki se raztreščijo naokoli ob eksploziji bomb; leseni bumerang kot edino orožje v boju za preživetje; igrače; nakit …) ponujamo na ogled tudi drugim osnovnim in srednjim šolam, knjižnicam ter vsem, ki imate za to ustrezen razstavni prostor.

Tu si pogledate kratek video utrinek z odprtja razstave, ki ga je posnela RTV Slovenija.

Dobrodošli pa tudi v naši fotogaleriji, kjer si lahko ogledate fotografije, ki so naprodaj.

Vse nadaljnje informacije o postavitvi razstave in o nakupu fotografij dobite na elektronskem naslovu: narocila@tomokriznar.com, lahko pa tudi preko tel. številke 041 441-284.
Vse to počneva, ker verjameva v končno zmago srčne moči.
Bojana Pivk-Križnar in Tomo Križnar

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo

Za zaščito domorodnih ljudi v Nubskih gorah so zdaj najbolj pomembne "leteče kamere". Prosim donirajte za postprodukcijo novega dokumentarnega filma o letečih kamerah, ki ga od januarja 2013 snemamo v Nubskih gorah.

Leteča kamera

Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu video nadzora področij v konfliktih. Še posebej pa osveščajo o nasilju nad staroselskimi ljudstvi.

TRR:
SI56 0510 0801 3175 987
BIC:
ABANSI2X

Sredstva lahko prispevate tudi tako, da kupite
KOLEDAR 2017
Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana

Donacije za kamere in internet
TRR:
SI56 6100 0000 1966 537
BIC:
HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere

Donacije za vrtalno napravo
TRR:
SI56 6100 0000 1846 742
BIC:
HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Vrtalna naprava

Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za nakup in dostavo mobilne vrtalne naprave za vodo v Darfur ter prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet.

Obe ustanovi tesno sodelujeta.


Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji


Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube
sponzorji: