Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Naš novi dokumentarni film ”Trohnjenje 2022” smo snemali deset leto. V razmerah ki smo jih pokazali  v zadnjem filmu “Oči in ušesa boga – Video nadzor Sudana” (Maja Weiss&Tomo Križnar 2022) v obkoljenih in napadanih gorah in savanah na meji med Sudanom in odcepljeno Republiko Južni Sudan. sva na Božič 2017 naletela tudi na gobavost. To je za nas v Evropi srednjeveška bolezen, za katero večina verjame da so jo moderni antibiotiki že zdavnaj pregnali s planeta. Ampak to ni res …

Krajša verzija filma (55minut)  je nastala v produkciji Ustanove Toma Križnarja in koprodukciji z Zavodom Majo Weiss, Taris Filmom, Sagar kolektivom in TV Slovenijo. TV Slovenija ga bo predvidoma predvajali v začetku leta.

Že po prvih predstavitvah je film vzpodbudil predstavnike Svetovne zdravstvene organizacije in slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve  pa tudi akterje v vojni coni v Sudanu na pomoč staroselcem.

Do tega trenutka je bilo ozdravljenih v bolnici Matere usmiljenja v Nubskih gorah že trideset trohnečih domačinov.

Veliko vas je, ki ste nam zaupali in nas podpirali s svojimi prispevki, fizično, moralno, srčno in duhovno zadnjih deset let.

Najprej smo se vam zahvalili v špici na koncu filma. Ker pa vas je toliko in se kar izgubite med ostalimi zahvalami predstavnikom Sudanskega ljudskega osvobodilnega gibanja in vojske, ki so nas deset let varovali med napadi vladne vojske in različnih milic po zemlji in iz zraka, čutimo potrebo da se vam še enkrat zahvalimo tudi na tem mestu. Najlepša Hvala! To je tudi vaš film!

Vlada Batista, Janja in Jure Baznik, Nina Behek, Nataša Bernard, Matej Bernard, Suzana Bernetič, Julija Bešvir, Boris Boštar, Avgust Braatz, Marjan Cencen, Karmen Cunder, Gabi Čačinovič, Vid Červek, Andraž Čok Šarko, Marko in Aleksandar Džordževič, Miha Doles, Darja Erhatič, Brane Erjavec, Judita Eržen, Idris Fadul, Ana Fajmut, Gašperlin Franc, Lovro Gantar, Anita Garafolj, Matej Golob, Jožica Gramc, Melita Gramec, Alenka in Jure Hladnik, Maša Jazbec, Miran Mohor, Igor Jelovčan, Nada, Miha in Mišo Jensterle, Darja Jerman, Andrej in Babi Jošt, Jana Jureš, Elvira Juretič, Anja Kaughari, Marjan in Mira Kalan, Azad in Silva Karim, Simona Kavčič, Majda in Rudi Kern, Maja Kirar, Miha Klepec, Branka Kogoj, Franci Kokalj, Dušica Koporec, Marko Košnik, Rok Kovač, Brane Kovačič, Maja Križnar Grm, Jan Križnar, Francka Križnar, Milivoj in Lenčka Krpan, Žiga Kržišnik Mlakar, David Lah, Miha Lampreht, Joži Landa Bručan, Martina Lavrenčič, Marjana Lavrič, Gašper Lavrič, Matija Leonardi, Uroš Lesjak, Martina Leskovec, Borut Likar, Young Man in Vesna, Stane in Maruša Mali, Angelina Markovič, Miro Masten, Yona Meril Černe, Marjan Mihelič, Maja Mihelič, Eva in Gregor Miler, Drago Mislej Mef, Marko Močnik, Mateja Modrijan, Miran Mohar, Marko Murč, Vera Nagode, Simona Nagode, Beno Narobe, Janez Nebec, Aleš Ogrin, Pavle in Anka Oman, Nada Osovnikar, Karmen Osredkar, Vida Otič, Beata Ozmec, Mira in Katarina Papler, Peter Pavkovič, Janja Pavlič, Blaž Peršin, Špela Peterka, Lara Pivk Ogrin, Robi Pivk, Klavdija Pivk, Ljuba Pivk, Franjo Podnar, Darko Pokorn, Dragan Potočnik, Meta Purger, Vida in Alja Robič, Milan Rus, Iztok in Breda Sajko, Janja Simonišek, Sara Simšič, Agata Smrekar, Tanja Smrtnik, Ivka Sodnik, Marjan in Marta Sotlar, Maja Stare Mihelič, Fani Šega, Andrej Širca, Matej Škerl, Iztok Škofic, Ivko in Mojca Špendal, Vlado Špindler, Rok Štemberger, Andrej Švent, Maruša Tekavčič, sestra Terezija Pavlič, Nikola Todović, učenci, učiteljski zbor in tehnično osebje OŠ 8 talcev Logatec, Irana Uranič, Mirko in Marija Uranič, Janko in Kristina Uranič, Marija Urbas, Robert Verlič, Maruška Vidovič, Peter Virant, Anja Vrdlovec, Sebastjan Weber, Lidija Zajec, Rudi Zaman, Lucija Zlodej in Srečko Šorli, Anton Zobec, Domen Zupan, Klemen Zupan, Monika Žagar, Julija Žerovnik, Maja Žerovnik, Uroš Žerovnik, Miloš Žvan, Rafko Žerovnik

Z Bojano upava da bova februarja 2022 s pomočjo domačinov in borcev za svobodo SPLA North a dosegla še eno vojno cono, kamor sva se zastonj poskušala vtihotapiti že pet let. To je Kauniaro, na vzhodni strani gora, koder je v sedemdesetih letih Leni Riefenstahl posnela fotografije za svojo knjigo »The People of Kau«. Tam sem bil sam dvakrat. Najprej leta 1998 s biciklom – nato pa še leta 2015 s ameriškimi protestantskimi misionarji. Priča sem bil, kako so se nad domačine, ki so nekoč živeli najbolj svobodno, spavili najprej islamski potem pa še krščanski nestrpneži. Kultura arhaičnega transa in ekstaze je ogrožena še bolj kot drugod v gorah. Tudi o teh izkušnjah pripravljamo dokumentarni film, zato vas vse vabimo k sodelovanju in podpori z donacijo.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE POSNETI IN DOKONČATI NOVI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI IN IZTREBLJANJE NAJBOLJ NEDOLŽNIH STAROSELCEV. 

ZA NOVI DOKUMENTARNI FILM:

TRR: SI56 0400 1004 8620 172

BIC: KBMASI2X

Ustanova Tomo Križnar

Turistična 4,

4202 Naklo

www.TomoKriznar.com

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.