Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

OČI IN UŠESA BOGA – videonadzor Sudana


Povezava na ocene filma

Eyes and ears of god min

Film "Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana" je dokumentarno pričevanje publicista in aktivista Toma Križnarja iz let 1979–2012 o skritem iztrebljenju afriških staroselcev na območjih, bogatih z naravnimi viri v Sudanu: v Nubskih gorah, Darfurju, Abjeiu in ob Modrem Nilu. To je oseben zapis, kaj lahko naredi posameznik s somišljeniki in prijatelji, ki še verjamejo v moč aktivnega angažmaja in se ne vdajo komformizmu. Film je pričevanje o moči kamer, ki so lahko močnejše orožje od kalašnikovk, in o posnetkih, ki služijo tožilstvu na Mednarodnem sodišču v Haagu kot dokaz o genocidu nad ljudstvi v Sudanu. Film pripoveduje, kako trpinčeni Sudanci s pomočjo kamer, računalnikov in satelitskih modemov ščitijo svoja življenja in sami postanejo pričevalci svojega gorja. Ko pozabljeni od svetovne politike, medijev, humanitarnih organizacij s pomočjo posnetkov prosijo za pomoč naš »civiliziran« svet.

Dokumentarec "Oči in ušesa boga – videonadzor Sudana" je tudi pričevanje o rojstvu neodvisnosti Južnega Sudana, ki je z odcepitvijo od Sudana povzročilo nove vojne med strateškimi interesi svetovnih velesil in obeh Sudanov.

Tomo Križnar, Suleiman Jamous, humanitarni koordinator upornikov v Darfurju, in Klemen Mihelič, ustanovitelj humanitarne organizacije Hope, so na vojnih območjih v Nubskih gorah, ob Modrem Nilu in v Darfurju v letih 2009–2012 prostovoljcem razdelili več kot štiristo kamer. Film "Oči in Ušesa boga – videonadzor Sudana" prikazuje učinek te pobude.

Celovečerni dokumentarni film, 95 min, slovenska in angleška verzija, HDCAM

Produkcija: Ustanova Tomo Križnar v koprodukciji z Bela Filmom, RTV Slovenija, Studiem Arkadena in s finančno podporo AV pri Ministrstvu za kulturo RS.

Izvršni producent: Živa Ozmec
Producent: Tomo Križnar
Scenarij in režija: Tomo Križnar, Maja Weiss
Kamera: Tomo Križnar in štiristo snemalcev prostovoljcev v Sudanu
Montaža: Svetlana Dramlič
Glasba: Igor Leonardi

Dolžina: 95 min
Produkcijski format: DV, PAL, NTSC, HD (16:9)
Projekcijski format: HD
Jezik: slovenski, angleški, arabski, zaghawa, fur, nuba, komo, ganza ...
Leto produkcije: 2012

***************************************************************************

DAR FUR - Vojna za vodo

Dar Fur - Vojna za vodo je celovečerni dokumentarni film o misiji Toma Križnarja, aktivista za človekove pravice in posebnega odposlanca pokojnega slovenskega predsednika Dr. Janeza Drnovška, na prepovedana področja zahodnega Sudana, kjer se dogaja trenutno največja svetovna humanitarna katastrofa.

Medtem ko Križnar različnim frakcijam Sudanske osvobodilne vojske (SLA) predstavlja slovenski mirovni predlog, ves čas snema čustvene pogovore z glavnimi uporniškimi vodji kot tudi civilisti. To je prvi film o Darfurju, ki ostalemu svetu omogoča vpogled v mentaliteto upornikov v Darfurju in dogodke, ki so se tam dogajali med februarjem in septembrom 2006. Pokaže, zakaj je bil mirovni sporazum med sudansko vlado in samooklicanim vodjo SLA Minnijem Minawijem, ki so ga orkestrirale ZDA in je bil podpisan pod okriljem Afriške unije v Abuji, Nigerija, očitno politična farsa, ki se nadaljuje tudi danes.

Dokumentarec argumentira, da vojna v Darfurju ni le vojna proti marginalizaciji in upor proti pohlepu arabske vlade po nafti in naravnih dobrinah. Ponuja namreč tudi močne utemeljitve, da se je vojna začela že veliko prej, kot posledica klimatskih sprememb.

Najbogatejši izviri vode so v Jebel Marri, kjer živijo Furi.

Dar Fur pomeni "domovina Furov."

Furi so največje žrtve vojne za kozarec vode.

Šokantni posnetki in intervjuji kažejo, kdo vse je odgovoren za trpljenje nedolžnih žena in otrok v Darfurju.

Film pripoveduje zgodbo o neuspeli iniciativi slovenskega predsednika, ki je bila ustavljena z grozilnim pismom ameriške zunanje ministrice Condolezze Rice, z zahtevo naj se majhna Slovenija ne vmešava v širšo svetovno politiko.

Film prikazuje hrabrost Toma Križnarja in rešitev, ki jo je našel na vrhu gore Jebel Marra, pod katero Al Kaida uri svoje vojake. Rešitev se pokaže med gledanjem dokumetarca.

scenarij & režija: Tomo Križnar & Maja Weiss
fotografija: Tomo Križnar
montaža: Peter Braatz
tehnična podpora in montaža končne verzije: Jurij Moškon
glasba: Chris Eckman
oblikovanje zvoka: Julij Zornik, Johanna Herr
avtor pesmi "Jebel Marra:'' Tomaž Pengov

Produkcija: BELA FILM
Producent: Ida Weiss
Koprodukcija: Tomo Križnar, RTV Slovenija – dokumentarni program, urednica Živa Emeršič, Taris film, Nemčija
Finančna podpora Filmski sklad republike Slovenije

Dolžina: 89 min.
Produkcijski format: DV, PAL, 4:3
Projekcijski format: 35mm, Dolby Digital
Jezik: slovenski, angleški, arabski, zaghawa, fur
Posneto v Darfurju leta 2006; leto produkcije: 2008

DVD filma Dar Fur - Vojna za vodo.
Cena enega DVD-ja je 9,18 EUR + stoški pošiljanja (plačilo po povzetju).
Naročila sprejemamo na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

***************************************************************************

NUBA: Ljudje z druge strani

 

Dokumentarni film »Nuba, ljudje z druge strani«, ki sta ga leta 2001 za Izobraževalni program na TV SLOVENIJI režirala Tomo Križnar in montažer Zvone Judež, je bil narejen z točno določenim namenom: obvestiti občutljivi svet o genocidu s katerim se že vse od leta 1985 soočajo prvobitna afriška plemena v težko dostopnih, obleganih Nubskih gorah sredi Sudana. Tako kot prvi dokumentarni film Toma Križnarja »Nuba čisti ljudje«, ki je nastal po istoimenski knjigi leto prej prav tako na TV SLOVENIJI v sodelovanju z BELA FILMOM in režiserko Majo Weiss (nagrade za najboljši dokumentarec na festivalih v Portorožu, Grazu, Rotterdamu, Krakowu, Telluride Colorado …), si je vzel za cilj pritegniti publiko, ki se zaveda svoje univerzalne odgovornosti. Obenem pa je služil tudi kot orodje za lobiranje domačih in svetovnih medijev, politikov in ustanov, ki so končno pripomogli svoje, da je danes v Nubskih gorah mir in da podoben lov na sužnje, klanje, posiljevanje in vsesplošno iztrebljanje, ki se ponavlja v sosednji provinci Darfur, danes obsoja in se nanj odziva ves svet.

Film spremlja humanitarno odpravo, ki si je sredi največjih ofenziv sudanske vojske leta 2000 drznila na svojo pest in brez vseh dovoljenj onkraj meje, ki deli svet na globaliziran in še ne globaliziran, med žrtve najdaljše afriške vojne, na žrtvenik vojne za nafto med arabskimi islamskimi fundamentalisti in afriškimi staroselci. Gre za ilegalno posneto dokumentarno gradivo o ljudeh z druge strani in o njihovem boju za preživetje v pogojih nenehnega iztrebljanja, ki ga manipulirajo interesi azijskih in zahodni lovcev na afriška naravna bogastva.

Med snemanjem je bilo ubitih pet nosačev.

Maj 2001
54 min
RTV Slovenija, izobraževalni program
Kamera: Tomo Križnar
Montaža in realizacija: Zvone Judež
Scenarij: Tomo Križnar in Zvone Judež
Glasba: Nuba
Avtor filmske glasbe: Aldo Kumar
Odgovorni založnik: Tomo Križnar

Film je na videokaseti na voljo za 9€ (plačilo po povzetju. Stroške poštnine in poštne nakaznice plača kupec). Naročila pošljite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

***************************************************************************

NUBA: Čisti ljudje

Leta 1980 je Tomo Križnar med prvim obiskom v Nubskih gorah srečal najbolj zdrave in zadovoljne ljudi. Imenoval jih je čisti ljudje.

Devetnajst let in dva milijona žrtev sudanske državljanske vojne kasneje, se Tomo s pomočjo bicikla vtihotapi skozi oblegane obroče, prečka mejo med nadzorovanim in nenadzorovanim planetom, in z video kamero posname dokaze enega najhujših genocidov na svetu, ki pa ga svetovna politika ignorira.

Rešimo Nube, rešimo sebe!

"Nubsko ljudstvo, devetindevedeset afriških črnskih plemen v Nubskih gorah v sudanski provinci Južni Kordofan, že petnajst let oblega redna sudanska vojska. Genocid nad Nubskimi ljudmi, ki se dogaja ob očitnem prerivanju svetovnih sil za sudanska bogastva, svetovni javnosti ni poznan, saj v Nubske gore ni dovoljeno nobenim opazovalcem, novinarjem, niti članom človekoljubnih organizacij. Nubske gore so najtežje dostopni kraj na planetu."

"V Sudan sem vstopil na severu v Wadi Halfi in sledil Nilu navzgor skozi staro puščavsko Nubijo in ves čas iskal ostanke nubijske kulture, ki naj bi bila po nekaterih teorijah povezana z Nubami v Nubskih gorah. Vsako noč sem spal pod drugo gostoljubno streho in kar se le da neposredno okušal vsebino ljudskih src in pameti. Velika večina severnih Sudancev ni bila zadovoljna z trenutno vlado, arabski islamski fundamentalizem jim je tuj. To so verni, v duhovnost prej kot v materialno usmerjeni ljudje, ki jih zanima predvsem ljubezen."

Za podrobnejšo vsebino knjige in filma kliknite tu.

NAGRADE 

  • 12th International Mountain + Adventure Film Festival Graz, Gradec, Avstrija, november 2000: nagrada "Camera Alpin in Gold" 
  • 4th International Ethnic TV festival "At home" in Krakow, Poljska, oktober 2000
  • 3. festival slovenskega filma, 2000, Portorož, Slovenija: najboljše televizijsko igrano ali dokumentarno delo   

FESTIVALI

  • 3rd Oxford International Documentary Film Festival, Oxford, UK, oktober 2005 
  • 12th International Mountain + Adventure Film Festival Graz, Gradec, Avstrija, november 2000
  • 4th International Ethnic TV festival "At home" in Krakow, Poljska, oktober 2000 The Rory Peck Award, London, UK, oktober 2000
  • 3. festival slovenskega filma, 2000, Portorož, Slovenija

 

Leto produkcije: 2000
Dolžina: 62 min
Režija: Tomo Križnar, Maja Weiss
Scenarij: Tomo Križnar, Maja Weiss
Fotografija: Tomo Križnar
Glasba: Nuba
Montaža: Zvone Judež
Zvok: Tomo Križnar
Tonska obdelava: Igor Laloš
Producent: BELA FILM
Koproducent: RTV Slovenija

Film je na videokaseti na voljo po 9€ (plačilo po povzetju. Stroške poštnine in poštne nakaznice plača kupec). Naročila pošljite na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

***************************************************************************

SAMOTNE SLEDI

"Bili smo štirje. In ena ladja. In morje in nebo. In tam daleč čez mokro modrino na levi tudi nekaj sanjavim peščenim plažam podobnega..."

Resnična zgodba posadke petnajstmetrske jadrnice VOLKUN, ki je v divjini reke FITZMAURICE v severozahodni Avstraliji zgubila svoje plovilo in se med reševanjem srečala s preživelimi potomci ene najstarejših kultur tele zvezde.

"Tvoje kosti, tvoje meso, tvoja kri so iz istega kot tole drevo. Poglej ta list - kaj njegove žile niso podobne žilam v tebi? Križ te boli, praviš? To pomeni, da nekdo nekje sedajle seka neko drevo. Boli te, ker te nekdo seka. Boli te, ker je tvoje telo v tem drevesu.
Počasi, vsak dan po malem, z umiranjem dreves, trav, živali, umiraš tudi ti."
Bill Neidjie - Aboridžin iz plemena Gagudje.

Marec 1994
Avtor in snemalec: Tomo Križnar
Glasbena oprema: Zvone Tomac
Boter produkcije: Igor Vezovnik
Odgovorni izdajatelj: Tomo Križnar
Produkcija: Kanal A

Filma na videokaseti ni več na voljo.

 

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.