Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Kdo napada?


NAŠI DRONI: »LETEČE KAMERE«

»Leteče kamere« uporabljamo za snemanje vasi in lokalnih tržnic, najbolj preprostih šol in cerkva in mošej in najbolj naravnega življenja nubskih ljudi iz različnih plemen, ki se borijo za preživetje oblegani od genocidarjev v Kartumu in njihovih podpornikov iz celega sveta. S temi vrstami quadrokopterjev od januarja 2012 snemamo iz ptičje perspektive posnetke za naš novi dokumentarni film »Droni nad Nubami«. V Ustanovi Tomo Križnar pripravljamo ta film, da bomo z njim skušali prepričati še vedno občutljivi del mednarodne skupnosti da velika večina Nub ni zbežala v begunjska taborišča onkraj meje v Republiki Južni Sudan - kot laže sudanski predsednik Omar Bashir, ki skuša prepričati svetovno skupnost, da z Antonovi, MIGi in topovi bombardirajo in raketirajo in napadajo po zemlji le nekakšne bandite v vrstah SPLA North. Ne banditi, ne komarji, kot jih imenujejo pripadniki sudanske vojske, varnostne službe in tuji plačanci, džandžavidi, ampak več kot pol milijona staroselskih ljudi, med njimi so v predvsem žene, matere in otroci in starci, se skupaj s svojimi borci proti suženjstvu, arabizaciji in šariatskim zakonom v vrstah SPLA North, še naprej upirajo in pošteno branijo deželo svojih starodavnih prednikov v Južnem Kordofanu proti sramotni mednarodni zaroti, ki se skuša polastiti mineralov, vode in dobre zemlje v eni od zadnjih enklav staroselskega življenja na planetu.

Ne bodo se vdali. Od začetka nove vojne maja 2011 mi dokazujejo, da ne bodo podlegli, kot niso podlegli vseh sedemnajst let v prejšnji vojni, ki se je končala zgolj z premirjem leta 2002. V resnici jih obiskujem že petintrideset let, zato sem se naučil spoštovati moralno držo, dostojanstvo in ponos večine njih, ki sem jih srečal in se spoprijateljil z njimi od leta 1979. Zaupam tudi vodji SPLA North v Nubskih gorah Abdel Azizu el Hilu in njegovim komandantom, ki so mu ostali zvesti. To so idealisti, ki se trudijo iztrgati Sudan iz rok potomcev lovcev na sužnje v Kartumu in največjim rasistom, ki jim absolutno ni do osnovnih človekovih pravic in ne zmorejo nobenega spoštovanja drugačnosti, za katerega se vsem zlorabam navkljub vendarle prizadeva moderni svet. SPLA North in Abdel Aziz el Hilu sledijo legendarnega nubskega učitelja in prvega komandanta SPLA Yousifa Kuwa Makkija, ki se je začetku osemdesetih let uprl nasilni marginalizaciji in arabizaciji in začel z duhovno prenovo staroselskih ljudi, ki so jim Arabci severa Sudana s pomočjo zahrbtne islamizacije kradli zaupanje da so animisti enakovredni ljudje istočasno z zemljo in otroci, ki so jih rekrutirali v janičarje svojih političnih in gospodarskih interesov. Pokazal jim je na kakšen način so jih trgovci iz Kartuma indoktrinirali in jih prepričal, da ni nič narobe če so njihovi starši živeli goli in brez vseh dobrin tehnično naprednega sveta in vrnil spoštovanje v korenine človeštva, ki so hkrati tudi najbolj zdrava semena za prihodnje rodove.

Odločili so se, da rajši umrejo v vojni, kot da izgubijo gore, ki jim pomenijo identiteto. To so ponosni in dostojanstveni Indijanci, ki se zavedajo moralnega propada ostalih ljudstev in plemen okoli sebe in so sposobni ohraniti življenjsko radost in voljo tudi v pogojih brez vsakega udobja, za katerega vemo, da vse bolj korumpira stare kulture po celi zemeljski obli.

Upamo, da nam bo s filmom o dronih nad Nubami uspelo priklicati na pomoč tudi večje drone, ki na primer v nacionalnih parkih v Južnoafriški republiki branijo slone pred divjimi lovci. To ni vojna za ohranitev egzotične vrste prototipov človeškega življa, ampak zavzemanje za ohranitev človečnosti in najbolj pomembnih skupnih vrednot. Prosim pomagajte nam.

Tomo Križnar

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.