Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Sporočilo iz Čada za javnost:

Tomo Križnar in Klemen Mihelič sta darfurskim ženam dostavila enainosemdeset kamer.

Iz glavnega mesta Čada N Djamene sta Klemen Mihelič in Tomo Križnar sporočila, da sta se brez težav vrnila z meje med Čadom in Sudanom, koder sta civilnim žrtvam pod nadzorom različnih frakcij darfurskih upornikov v največji humanitarni katastrofi na Zemlji dobavila enainosemdeset video kamer s prenosnimi računalniki in hard diski za spravilo posnetkov. Gre za miniaturne, za palec velike naprave, ki jih je mogoče skriti vsepovsod ( naprimer v zavojček žvečilnih gumijeh), in so jih na Kitajskem razvili za uporabo v vohunske namene, na prostem trgu pa jih je mogoče kupiti za borih 40 Eurov – po vaseh na frontnih linijah in begunskih taboriščih v Dafurju in Čadu, ki jih napadajo vojske in milice sudanskega diktatorja Omarja Beshirja, za katerim je Mednarodno sodišče v Haagu razpisalo tiralico z obtožbo, da je kriv štirih največjih zločinov proti človeštvu, pa bodo imele misijo ščititi dekleta, žene in otroke pred posilstvi, ki so na področjih prepojenih z vodo in nafto najbolj zahrtno sredstvo preganjanja afriških staroselskih ljudstev in spreminjanja demografske strukture prebivalstva.

Za opremo, ki je bila kupljena s pomočjo zasebnih donatorjev in prispevki zbranimi na koncertu slovenskih in afriških glasbenikov v Festivalni dvorani v Ljubljani konec novembra, je v N Djamemeni prevzel odgovornost Zubair Salim, vodja Tehničnega komiteja za združitev upornikov, ki ga podpira posebni odposlanec ameriškega predsednika Obame Grashner. Na terenu onkraj meje pa humanitarni koordinator najmočnejše uporniške frakcije Gibanja za pravičnost in enakopravnost JEM Suleiman Jamous. V begunskem taborišču Ore Kossuoni sta Križnar in Mihelič sama sama izročila najsodobnejše naprave za vido nadzor učiteljicam v najbolj revnih šoli in izučila kako jih uporabljati tudi eno od žrtev nasilja, ki sta jo identificirala s posnetka uporabljenega v filmu “Dar Fur – Vojna za vodo”. Film, ki je nastal v sodelovanju z režiserko Majo Weiss, v produkciji Bela filma in v kooprodukciji RTV Slovenija in finančno podporo Slovenskega filmskega sklada, med tem navdihuje podobne civilne iniciative po mednarodnih filmskih festivalih na temo osnovnih človekovih pravic. “To kar nas na varnem ščiti pred zlorabami – še bolj deluje na žrtveniku sveta kakršen žal je” sporoča Križnar , ki je prvič opremil civilne žrtve že aprila letos. “Med civili kjer so kamere je zdaj manj napadov. V vsako vas je treba spraviti vsaj eno kamero. Pa tudi v zapore, v mučilnice, na morišča… Pridite zraven, ki vam je mar usoda vaših otrok. Ni več časa za apatijo in depresijo!”

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.