Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Pismo predsedniku dr. Janezu Drnovšku

13. februar 2006, N'Djamena, Čad

Situacija se spreminja iz trenutka v trenutek. Zadnje novice danes zjutraj so, da so Minnijevi vojaki sinoči napadli Shogarjeve in ubili enega njegovih ter resno ranili dva in UJELI SULEIMANA JAMMUSA (GLAVNEGA KOORDINATORJA HUMANITARNE POMOČI SLA – tistega, ki naj bi nas prišel iskati na mejo z osvobojenega ozemlja). Trenutno ne moremo zvedeti kako je z njim, njegov Thuraya  [satelitski telefon] se ne oglaša, drugi nič več kot zapisano. Shogar pravi, da se je vse zgodilo zato, ker je Jan Pronk  [Jan Pronk je posebni odposlanec OZN za Sudan] prejšni teden obiskal področje pod uporniki in se pogovarjal z civilisti. Minni naj bi civiliste po Pronkovem odhodu zasliševal in maltretiral, zato so se Shogurjevi vmešali, da bi jih zaščitil. Minnijevi so se umaknili, a zvečer pripravili zasedo, v katero so padli omenjeni.

Shogar stoji zraven mene in prosi, da posredujete novico svetovni javnosti z željo, da reši zaprtega Jammusa.

Danes v ponedeljek čakamo Shogarjeve, da pridejo iz Abuje  [Abuja je glavno mesto Nigerije, kjer so do sedaj neuspešno potekala pogajanja za mir v Sudanu.] in gremo nato v večjem konvoju z dosti oboroženega spremstva na mejo. Ne vemo kdo nas bo – sedaj ko ni Jammusa - prišel iskat. Verjamem pa, da se bo to zgodilo, saj imajo Shogarjevi največji interes, da se mučenje v Darfurju neha.

Prebrali smo sms, da vas je New York Times včeraj Bushu dal za zgled prav zaradi vaše odločnosti in hitrosti.

Shogar je še naprej prepričan, da brez srečanja z civilisti in vojaki, ki simpatizirajo z njegovo manj nasilno in bolj humanistično vizijo v Darfurju, ne more podpisati vašega predloga, ker podpis brez mandata njegovih ljudi, ne bo prinesel miru in da se ga ne bodo držali.

Povedati vam moram, da je do meje več kot 1000 kilometrov in da pot brez utrjenih cest po stezah traja kakih tri dni, zato ni kaj dosti možnosti, da bi Shogarjevi do konca tedna uspeli poslati predstavnika z mandatom na pogajanja v Evropo.

Shogar predlaga vključitev na pogajanja v Evropi tudi čadskega predsednika. Pravi, da je Čad mediiral prvi in se pred vzpostavitvijo cease fire in načeljuje joint commission za Darfur, v kateri sodelujejo SLM  [SLM = Sudan Liberation Movement], JAM  [JAM = Joint Assessment Mission], AU  [AU = African Union], sudanska vlada, kot opazovalci pa so baje prisotni UN, EU, Canada, USA, Egipt, Francija, fascilitirajo pa Nigerija, Libija, Eritreja, in tudi Nemčija. Adam sprašuje, če se strinjate, da greva zato takoj obiskati Debya  [Čadski predsednik Idriss Deby]. Kaj mislite. Na internetu je najti poročila, da se mu majejo tla ...

Tomo Križnar

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.