Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

29. julij 2006: Dodan članek o Tomovem priprtju iz Al Sudani časopisa (v angleščini)
27. julij 2006: TOMO KRIŽNAR JE TELEFONIRAL IZ EL FASHERJA:
okoli 20h      
Nahaja se v zaporu, v 5x6 metrov celici s 14 drugimi ljudmi pri 35°C. Zaradi komarjev ga skrbi malarija. Deževna sezona se je že začela v Sudanu. V zaporu ne dobi informacij iz sveta in zato ni vedel za trud Urada predsednika, MZZ in drugih za njegovo izpustitev. Ni vedel, da pravijo, da ga bodo deportirali, rekel je samo, da mu tožilec grozi s 3-5 letno zaporno kaznijo. Obravnavo ima v soboto in je prosil, da bi mu našli odvetnika. Našli so 5000 fotografij s potovanja po Darfurju na njegovem računalniku in iz internetne strani prebrali, da je v preteklosti ostro kritiziral sudansko vlado.

Urad predsednika je potrdil, da bo Tomu dodeljen odvetnik preko nemške ambasade v Khartoumu do sobote.
26. julij 2006: Informacija o dejavnostih Ministrstva za zunanje zadeve za izpustitev Toma Križnarja
21. julij 2006: Sporočilo za javnost Urada predsednika Republike Slovenije:

"Urad predsednika Republike Slovenije je seznanjen z dejstvom, da je slovenski državljan Tomo Križnar od srede, 19. julija 2006, v postopku s strani sudanskih oblasti v mestu El Fasher v Darfurju. Informacijo o tem je posredoval sam Tomo Križnar, ki je hkrati sporočil, da z njim ravnajo korektno in da pričakuje zaslišanje, ker nima veljavne vize za vstop v Sudan.

Potem, ko je Tomo Križnar obvestil Urad predsednika Republike Slovenije o tem, da ga je Afriška unija predala sudanskim oblastem, je Urad zaprosil predsednika komisije Afriške unije, sudansko veleposlaništvo na Dunaju, ki je akreditirano v RS, in nekatere druge tuje institucije, da posredujejo pri tem, da bi sudanske oblasti upoštevale zdravstveno stanje Toma Križnarja in njegovo delovanje v korist miru v Darfurju ter da bi mu omogočili čimprejšnji povratek v Slovenijo. O svojih korakih je Urad predsednika obvestil tudi posebnega odposlanca Evropske unije za Sudan veleposlanika Pekka Haavista in ga zaprosil, naj se zavzame za hiter povratek Toma Križnarja iz Sudana.

Urad predsednika Republike Slovenije je zaprosil Ministrstvo za zunanje zadeve, da po redni diplomatski poti posreduje za izpustitev slovenskega državljana Toma Križnarja."
20. julij 2006: Dodano Tomovo pismo Uradu predsednika (preden je bil predan sudanskim oblastem)
19. julij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:
17:29h      
"AU me je predala GoS."
18. julij 2006: Tomova kratka sporočila iz Darfurja:
7:12h      
"MIMO GOS IN DJANJAVIDOV ME PELJEJO V STAB AU V FASHERJU."
11:31h      
"V FASHER HQ AU ME GONIJO OD ENEGA DO DRUGEGA URADNIKA A NIHCE NOCE VEDETI ZA MBEYA. SAM MBEYA PA TUDI NE POZOVE. MORDA BOM MORAL PES CEZ SAHARO."
16:09h      
"Danes bi koncal v rokah GoS, ce se Vajgl ne bi dogovoril z AU task forces v Adis Abebi Mbnyo. AU so katastrofa."
18:21h      
"Danes je slo za las. GoS gledam sedajle skozi kapijo. Vse se se lahko zgodi ..."
17. julij 2006: Tomova kratka sporočila iz Darfurja:
7:15h      
"MINNIJEVI SO ME ZADRZEVALI DO SEDAJ, KER NISEM HOTEL POKAZATI POSNETKOV Z WAHIDOVE STRANI. VENDAR NA KONCU O.K. PES V BAZO AU"
9:44h      
"KOPIJE DPA SO DOBILI SAMO GLAVNI. FURSKI TRDIJO, DA NISO DOBILI NIC ZARADI CESAR SO USTANOVILI SLA. PREPROSTI LJUDJE PA NE ZAUPAJO RASISTICNI VLADI IN DJANJAVIDOM"
[DPA = Darfur Peace Agreement; mirovni sporazum, podpisan v Abuji, Nigerija maja 2006 med vlado in eno od frakcij SLA]
10:34h      
"CE NE BO UN IN NATA NE BO NIC RESENO."
17:29h      
"V BAZI AU V SHANGITOBAYU POJMA NIMAJO O KAKSNI KOMANDI NAJ ME PREPELJEJO V CAD. TO JE TO KAR SEM SE VES CAS BAL. NIHCE NI KLICAL IZ AU ADIS ABEBE. NE VEDO KAJ STORITI Z MENOJ. SONCE SE POVESA. NE SMEM OSTATI CEZ NOC V BAZI - NE SMEM VEC VEN, KER JE TA VAS POL SLA POL GOS. GOS GLEDAM PATRULJIRATI SKOZI KAPIJO 500 M DALEC."
[GOS = Government of Sudan; sudanska vlada,
AU = Afriška unija,
SLA = Sudan Liberation Army; uporniška skupina]
18:54h      
Tomo je sporočil, da ga bo AU vzela preko noči zaradi varnostnih razlogov.
15. julij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"PRISPEL V MINNIJEV TABIT. VSE ZGLEDA OK. BAZA AU 15KM."

14. julij 2006: Tomovi kratki sporočili iz Darfurja:
9:45h      
"DANES ZVECER SE BOM POJAVIL PRED MINNIJEVIMI V TABITU POTEM KO BOM PRECKAL TAMPON Z WAHIDOVE STRANI. CE SE NE JAVIM V 48 URAH POMENI, DA SO MI VZELI TELEFON IN DA SEM NAJBRZ ZAPRT V TABITU 40KM JUZNO OD FASHERJA."
14:37h      
"... POBIJALCI FUROV PRIHAJAJO PRAV IZ TABITA KAMOR GREM. VECINO KOMANDANTOV POZNAM."
13. julij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"NA OSVOBOJENEM OZEMLJU SEM SRECAL SAMO ENO EKIPO BBC, KI JE SMELA PRITI IZ NYALE ZA EN DAN. IN NEODVISNEGA NOVINARJA IZ USA V BAHAI PRED TREMI MESECI. KOT VEM NI NIKOGAR IN SE VSE NOVICE ZBIRAJO OD ORGANIZACIJ. TE SO 90 PROCENTNO PRISOTNE NA VLADNI STRANI: PRI WAHID SLA FURIH 0,1. ZATO NI POROCIL. IN PRAV TUKAJ SO NAJBOLJ OGROZENI!!! TU SE JE ZACELO. ZA TOLE VODO GRE. TU JE BILA USTANOVLJENA SLA"
12. julij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"NASEL SALVADORSKEGA ZDRAVNIKA RDECEGA KRIZA. TUDI BOLNEGA ME JE ODPRAVIL V STOJE Z TABLETAMI PROTI AMEBAM IN TREMI VRECKAMI SOLI. POVSOD NEKAJ SMRDI!!!"
11. julij 2006: Tomovi kratki sporočili iz Darfurja:
9:39h      
"JAHAM. JAHAM. ZVECER UPAM BOM V BAZI AU."
18:28h      
"PRISPEL NAZAJ V DURBATH. ZDELAN. CILJ: BAZA AU V SHANGATOBAI NA MINNIJEVI STRANI. SE ENKRAT MORAM CEZ TAMPON V KATEREM SO MINNIJEVI MEDTEM UBILI 18 CIVILISTOV."
9. julij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"ZE TRETJI DAN ZELO BOLAN. MRZLICA, KRCI, DRISKA, GLAVA BOLI, BLODNJE, CRN URIN, VISOKA TEMPERATURA ... NA OSLU 5 UR NA DAN. DO TABITA AU SE TRI DNI. DEZ. LETECE MRAVLJE"
7. julij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"DANES SE JE ZBRALO OKOLI 5000 FUROV: S SPOROCILOM, DA FURI ZA KATERE VISECE BABILONSKE VRTOVE GRE V TEJ VOJNI NE DOBE POMOCI. VSI DRUGI DOBE SAMO ONI NE, KI JIH SKUSAJO VSI PREGNATI IZ RAJA PRVOBITNE ZAMAKNJENOSTI NA UGASLEM VULKANU. SAHARA PRIHAJA, VIDEL NA SEVERU IZRUVANA DREVESA. VSE BEZI SEM K AFRISKIM INDIGENOM."
5. julij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"FURI SO INDIGENI V GORAH JEBEL MARA. PODOBNI SO ABORIDZINOM IN INDIJANCEM. ZAL JIM JE ISLAM ZBRISAL STAROSELSKO KULTURO, A NEKAJ EKOLOSKEGA IN HOLISTICNEGA PA JE OSTALO. KOT KMETJE SO ODLICNO ZLITI Z NAJBOLJ FANTASTICNO NARAVO NA STREHI AFRIKE. SKUPAJ Z ZIVALMI IN RASTLINAMI ZIVIJO V STANJU NEKAKSNE PRVOBITNE SIMBIOZE. NAG, LEZEC V VROCEM VULKANSKEM VRELCU, ZAJTRKUJOC PAPAJE IN MANGO CUTIM, KAKO SE MI Z MEHCANJEM KOSTI PO VSEH TISTIH MARSIH, BITKAH IN SMRTIH MEHCA TUDI UM. SEDAJLE SE MI ZDI, DA RAZUMEM

PO STIRIH MESECIH MED DOMINANTNIMI NOMADSKIMI ZAGHAWAMI V MINNI SLA IN TREH TEDNIH S STAROSELSKIMI FURSKIMI KMETI SE MI ZDI KONFLIKT ZA DARFUR SKORAJ NARAVEN. CE NE BI DOZIVEL TISTEGA TEMNEGA KOT VULKANSKI PEPEL SIVEGA OBUPA PRED S SEVERA PRODIRAJOCO SAHARO, NE BI MOGEL VIDETI, DA SO V VSEM TEM VOJEVANJU ZA NARAVNE VIRE NAJBOLJ OGROZENI, TAKO KOT POVSOD PO PLANETU, PRAV INDIJANCI. ARABIZACIJA AFRIKE JE PROCES, KI GA OPAZUJEM OD 1979, DOGAJA PA SE STOLETJA. EU, ZDA, VES HUMANISTICNO NARAVNANI SVET, KI IMA V AFRIKI PRAV TAKO SVOJO ZGODOVINO, MORA DOBRO PREMISLITI SVOJO VLOGO V DARFURJU. POTROSNA ROBA NA TRZNICAH JE VSA KITAJSKA. ZAHOD SE PO KONCU HLADNE VOJNE, KO JE BILA AFRIKA POMEMBNA ZA OBE STRANI, SE NI ZARES OVEDEL, KOLIKO STRATESKIH VIROV SO SI MEDTEM PRILASTILE, HITRO V VSEH OZIRIH TUDI OGROZANJU SVETOVNE VARNOSTI, AZIJSKE SILE."
4. julij 2006: Tomova kratka sporočila iz Darfurja:
16:02h      
"BOM KONTAKTIRAL SHOGARJA KO BOM MALO SAM. WAHIDOVI NISO V NOVI KOALICIJI, KER NAJ BI BIL JEM FUNDAMENTALISTICEN"
[Uporniška skupina JEM (= Justice and Equality Movement) in nekaj komandantev SLA (= Sudan Liberation Army) ter manjša politična stranka SFDA (= Sudan Federal Democratic Alliance) je ustanovilo novo zvezo imenovano NRF (= National Redemption Front). Zvezo sestavljajo nasprotniki trenutnemu mirovnemu sporazumu. Ukvarjali naj bi se tako s problemi Darfurja, kot tudi celega Sudana. Abdel Wahid al-Nur-jeva frakcija SLA, ki tudi nasprotuje trenutnemu mirovnemu sporazumu se ni pridružila koaliciji. V ponedeljek je NRF napadla in zavzela mesto Hamrat al-Sheikh. Adam Shogar, član NRF, je napovedal poizkus zavzetja glavnega mesta Sudana, Khartuma. Povod za napad naj bi bilo podaljšanje mandata AU mirovnih sil v Darfurju za 3 mesece, do konca 2006, ker predsednik in vlada nočejo sprejeti sil Združenih narodov. Zahtevajo upoštevanje njihovih zahtev pri podpisu novega mirovnega sporazuma oziroma podpis dodatka zdajšnjemu mirovnemu sporazumu.]
16:56h      
"NE VEM ODGOVORA NA VPRASANJE KATERA FRAKCIJA BI BILA NAJBOLJSA ZA DARFUR. TISTA KI GLEDA NA VSE DARFURCE TO ZE. NAJBLIZJA STA JAMOUS IN SHOGAR."
20:32h      
"DA ME NE BOS IMEL ZA MAZOHISTA: DAN PREZIVEL V HOT SPRINGS Z RAZGLEDOM NA VULKAN IN FANTASTICNE SADOVNJAKE"
1. julij 2006: Tomova kratka sporočila iz Darfurja:
11:52h      
"SMO SREDI BITKE. ZJUTRAJ DJANJAVIDI NAPADLI VAS BOLDONG KODER SEM PRESPAL. WAHIDOVI SLA UBRANILI. CIVILISTI V HRIBE - MI JIH SCITIMO. KOT KO SMO SE SLI NEMCE IN PARTIZANE, SAMO DA JE ZARES. POKA 1 KM DALEC. MISLIM DA BEZIJO."
12:58h      
"NOV NAPAD. IZ NERTETE. ZDAJ BEZIMO MI"
13:21h      
"NE. IMAM KAMERO" [odgovor na vprašanje, če ima tudi on puško]
15:26h      
"KONEC BITKE. DVA MRTVA, STIRJE RANJENI NA NASI STRANI. NA DJANJAVIDSKI BAJE 10 KRAT VEC"
15:52h      
"ABDEL WAHID NUR JE BAJE V ERITREJI. SRECAL SEM NJEGOVE GLAVNE KOMANDANTE"
30. junij 2006: Tomova kratka sporočila iz Darfurja:
13:00h      
"SEM Z 36 PREDVCERAJ POSILJENIMI ZENSKAMI. SNEMAM INTERVJUJE IN SKUPAJ Z ZENAMI CAKAM PREDSTAVNIKE AU IZ NERTETE, KI SO BILI V CASU POSILJSTEV 5KM DALEC"
13:40h      
"KOMANDANTI OCITNO VERJAMEJO, DA JE AL KAIDA 15KM PROC V KAMPU LODANG. GOVORE TUDI O PRISOTNOSTI AL KAIDE NA NASLEDNJIH LOKACIJAH: KARGO, SINDO, JABAL JO, MASTRIHA, KOJLEK."
20:04h      
"JAVIL SEM VAJGLU. TEZKO VERJAMEM, DA JE TU LADEN, LAHKO PA, DA JE AL KAIDA - TOLIKO LE POZNAM SUDAN PO OSEMINDVAJSETIH LETIH. CIA JE OBVESCENA"
20:26h      
"TOREJ LADEN POTRJUJE KAR VERJAMEM" [o posnetku Bin Ladna, ki je danes prisel v javnost v katerem pove, da bodo nadaljevali boje proti Ameriki in zaveznikom v Iraku, Afganistanu, Somaliji in Sudanu.]
28. junij 2006: Tomova kratka sporočila iz Darfurja:
9:20h      
"TIK PRED WAHID HEADQUARTERS"
9:46h      
"PLAVAL V JEZERU, KI NAJ BI POZIRALO*PONOCI NAPAD GORSKIH LISIC*NEGOSTOLJUBNI FURI SPODAJ-SEVEDA TOTALNO DRUGA KULTURA, KI SCITI TO PRED NOMADI: NARAVNI KONFLIKT" [o jezeru v kraterju]
21:03h      
"CEL DAN SNEMAL POSILJENKE. SPET NA FRONTI. VSE GOVORILE O AZIJSKIH POSILJEVALCIH. KOMANDANTI ME SKUSAJO PREPRICATI, DA JE BIN LADEN 15 KM PROC. A GA PROBAM UJETI?"
26. junij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"SELE PO STIRIH MESECIH UPAM RECI DA ZACENJAM RAZUMEVATI DARFUR."
25. junij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"NOCOJ KAMPIRAMO NA DNU KRATERJA OB JEZERU"
21. junij 2006: Tomovi kratki sporočili iz Darfurja:
9:17h      
"SEM TIK POD VRHOM GORE JEBEL MARA Z WAHIDOVIMI LJUDMI. ZELO DRUGACE KOT Z MINNIJEVIMI. BIL BOLAN KOT CRKNJEN KONJ, A SEM ZE BOLJSI. NAJBRZ VODA ... BOJI SO. VSI PRIPRAVLJENI!"
13:55h      
"SRECNO PRECKAL TAMPON MED MINNIJEVO IN WAHIDOVO STRANJO. Z KAMELO IN OSLOM ZDAJ JAHAM PROTI VRHU NAJVISJE GORE JEBEL MARA PROTI MEJI. NE VERJAMEM VEC, DA BOM DOSEGEL CAD, KER MI FURI VSI GOVORIJO, DA SE WAHIDOVE MILICE NEHAJO TRI DNI HODA DALEC - NAPREJ SO DJANJAVIDI, VLADNE SILE, CADSKI UPORNIKI, KI JIH PODPIRA SUDANSKA VLADA, KI BI ME ZATO, KER ZE 4 MESECE ILEGALNO POTUJEM PO PREPOVEDANEM DARFURJU GOTOVO OBREZALI. SE PA ODPIRA POT PO ISTI POTI KOT SEM PRISEL, CEZ PUSCAVE NA SEVERU, KER SO WAHIDOVI MINNIJU PREVZELI VES TERITORIJ VKLJUCNO Z BIRMAZO. TO JE TOREJ VZROK, ZAKAJ ME MINNI NI PUSTIL NAZAJ NA SEVER. TAKO KO VSI CIVILISTI TUDI JAZ NIMAM POJMA, KAJ SE DOGAJA OKOLI NAS: NI MEDIJEV! VEMO SAMO, DA DJANJAVIDI LAHKO VSAK HIP SPET NAPADEJO. FURE NAPADAJO SEDAJ, KO NISO PODPISALI MIRU, TUDI ZAGHAWE. RAZISKUJEM KOLIKO JE RES, DA SO JIH ZE VES CAS A SO SE SLI V UPOR SKUPAJ, KER NISO VIDELI DRUGE. ZAGHAVE SO NOMADSKI PASTIRJI V PUSCAVSKIH PLANOTAH SEVERNEGA DARFURJA, KI SO PRISLI BAJE IZ CADA: FURI PA STAROSELCI V VEDNO ZELENIH RAJSKIH GORAH JEBEL MARA IN KMETJE. OGROZENOST JE NARAVNA. NJIHOVE RESNICE MEDIJI ZGLEDA SE NISO OBJAVILI. SNEMAM INTERVJUJE, PREVERJAM, SKUSAM RAZUMETI. MED TEM MI PREDSEDNIK SKUSA DOBITI HELIKOPTER AFRISKE UNIJE ZA EVAKUACIJO V CAD."
16. junij 2006: Tomovi kratki sporočili iz Darfurja:
8:02h      
"PREMAKNIL V TABIT 40KM JUZNO OD FASHER. KER NI GLASU O AU IN KER SO NJIHOVE BAZE POVSOD IN KER SKUSAM NAJTI NACIN KAKO CEZ SEVER KI JE BAJE "IN FULL CONTROL OF JAMOUS" - MINNIJEVI ME NE UPAJO PELJATI GOR. ISCEM TUDI PREHOD DO CADSKE MEJE SKOZI GORE JEBEL MARA KI SO POD NADZOROM MIR NEPODPISANIH WAHIDOVIH. JAMOUSA JE DANES OBISKAL UN, ZAPRTEGA OBTOZENEGA SODELOVANJA Z WAHIDOM IN NASPROTOVANJA PODPISANEGA MIRU. SLA KOMANDANTI GOVORE, DA SO ZDAJ ENO S SUDANSKO VLADO. CIVILISTI SODELUJEJO NA PRAZNOVANJU SLA A BREZ NAVDUSENJA. MINNI JE BIL VCERAJ TUKAJ: VPRASAL SEM GA CE JE SLISAL ZA PREDSEDNIKOVO DELO Z NASPROTNIKI PODPISA. JE. VEC NI REKEL. NEZAUPANJE! VCERAJ TUKAJ MIA FARROW. PREDLAGAL HOLYWOODSKI FILM. KER ME MINNIJEVI NE BODO PELJALI NITI V GORE - BOHINJ Z BANANAMI, ISCEM KAMELO IN OSLA. NE SKRBITE SEM V DOBRIH ROKAH. LP. TOMO"
8:56h      
"PREPRICAN DA JE HOLYWOOD NAJMOCNEJSA PROPAGANDNA MASINA TAKOJ ZA BIN LADNOVO. ABSOLUTNO LAHKO POLEG VELIKEGA PROFITA NAREDIJO TUDI NEKAJ DOBREGA."
15. junij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"PRAVKAR DOBIL ADAMA SHOGARJA V N'DJAMENI: UREDIL BO VSE ZA SPREJEM PRI WAHIDOVIH V GORAH*...SAM BOM NASEL POT SKOZI GORE ALI SEVER*LOCIRALI ZAPRTEGA JAMOUSA V MUSBATHU*DANES GRE K NJEMU UN"
14. junij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"RES NE BI SEL RAD SE ENKRAT SKOZI TINO*TO JE TAM KODER SEM RESIL TELEFON Z KONDOMI*ZATO POSKUSAM CEZ JEBEL MARO-A TAM IMAJO KONTROLO ABDEL WAHIDOVI*SLA NE UPA BLIZU* RABIM NOSACA, KI MU LAHKO ZAUPAM, DA NI MINNIJEV SPIJON*NAJBOLJSI BO OSEL*NIMAM NOBENEGA DENARJA*"
"ZA WAHIDOVIMI SO JANJAVIDI IN GOS + CADSKI UPORNIKI SPONZORIRANI OD GOS VSE DO MEJE IN CEZ. ZNA BITI DA NE BO MOGOCE. TAKRAT BOM MORAL Z AU. MALO UPANJA, DA ME MINIJEVI SPRAVIJO CEZ SEVER MIMO JAMUSOVIH, KER NE UPAJO."
[GOS = Government of Sudan; Sudanska vlada]
13. junij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"SEM Z MINNIJEM ... POD GORAMI JEBEL MARA*V GORE NJEGOVI NE UPAJO KER SO V GORAH ABDEL WAHIDOVI*CAKAM PRILOZNOST DA GREM CEZ TEH 40KM*POTEM PROTI MEJI. RAVNOKAR SEM MU POROCAL O PRIZADEVANJIH PREDSEDNIKA DA OSTALE SKUPINE PODPISEJO MIR*NE ZAUPA ...*TUDI ZATO RABIM K WAHIDOVIM: ZACUTIT SE NJIH
NE UPAM GOVORITI O JAMOUSU TAKO KOT VSI*CAKAM MINNIJA DA SAM ZACNE*"
[Abdel Wahid Mohamed al-Nur je vodja frakcije SLA, ki je rivalna s frakcijo SLA, ki jo vodi Minni Arcua Minnawi]
10. junij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"...*SEM ZE NA POTI PROTI SEVERU*NE VERJAMEM AU - SAM MORAM VEN*A BO TEZKO"
"AU SAMO PIJEJO, PLESEJO IN POSILJUJEJO-TO VERJAMEMO MI V DARFURJU*99 PROCENTOV NAS*VSI TUJCI PRIDEJO Z DOVOLJENJEM VLADE IN SE VRNEJO V DOVOLJENEM CASU SKOZI KHARTOUM*JAZ SEM PRISEL ILEGALNO IZ CADA IN SE LAHKO VRNEM SAMO TAKO*AU SMO SE ZAMERILI KO SMO SE VMESALI V NJIHOVA POGAJANJA V ABUJI*Z UN V BAHAI KO SMO SKUSALI SPRAVITI NA OBISK NJIHOVEGA TABORISCA DRNOVSKA*NEODVISEN SEM TRN V PETI VSEH ORGANIZACIJ"
8. junij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"POLEG SOLARNEGA SISTEMA SE JE POKVARIL SE NAPAJALNIK ZA TELEFON*...*VRNITEV PO ISTI POTI ZELO TVEGANA ZARADI ARETACIJE JAMOUSA V BIRMAZI IN VOJSKE V TINI V CADU*"
[24. maja so Minnavijevi vojaki napadli Birmazo, mesto v severnem Darfurju. S tem naj bi prisilili drugo frakcijo SLA, pod vodstvom Abdel Wahed Mohamed al Nur-ja, ki ima tam bazo, da se pridruži mirovnemu sporazumu, ki ga je Minnavijeva frakcija SLA podpisala s Sudansko vlado 5. maja. Preden so se umaknili, so ugrabili 15 mož in jih mučili, ker se niso strinjali z Minnavijem. 11 so jih spustili, med zadržanimi pa je tudi Suleiman Jammous, ki je Toma pričakal v Darfurju. Minnavijevi naj bi aretirali tudi tiste, ki se niso strinjali z njim na drugih območjih. Begunci in uporniki se upirajo podpisanem sporazumu, ki naj bi po njihovem bil v interesu podpisanih in ne v interesu darfurskih ljudi.]
5. junij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"RAZLAGA ZELO DOLGA*VES CAS Z LJUDMI*BOM DOMA*...*NOCEM PO ISTI POTI CEZ CAD SKOZI TINO*DRUGE NI! ..."
[Med vikendom so čadski uporniki z 67 vozili napadli Tino, mesto na meji med Čadom in Sudanom. Uporniki poskušajo odstraniti čadskega predsednika Idriss Deby-ja in naj bi bili podprti od sudanske vlade.]
4. junij 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"ISCEM NACIN KAKO SE VRNITI*BOJIM SE DA JE EDINA POT TA ISTA PO KATERI SEM PRISEL IZ N'DJAMENE*SE ENKRAT CEZ ..."
3. junij 2006: Tomo se je danes zjutraj javil iz Darfurja. Ima težave s telefonom ...
20. maj 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"BIL NA PODROCJU DJANJAVIDOV* MORDA SO ZA NAMI*"
17. maj 2006: Tomo se bo vrnil iz Darfurja "CEZ CCA 1 MESEC"
15. maj 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"...VES CAS LETAM OKOLI IN SNEMAM*JUMA HAGAR SEDI ZRAVEN A NOCE GOVORITI*UGIBAM SAMO LAHKO KAJ SE DOGAJA V GLAVAH SLA*VLADI NE ZAUPA NIHCE*"
9. maj 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"TUKAJ VSI PROTI SPORAZUMU*"
8. maj 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"NISEM SRECAL EGELANDA*SEM BIL V LEBADO-SNEMAL POBITE DJANJAVIDE*BAJE VEC KOT STO*EDINI OD MEDIJEV*POSLAL PETRU MOSZINSKEMU V LONDON: ATTACK ON LEBADO*1600 COWS STOLEN-NOT SURE HOW MANY CIVILIANS KILLED*I SAW 7 KILLED JANJAWEED*WHAT PEACE?"
6. maj 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"SEM TIK FRONTE IN ME RABIJO ZA POROCANJE KAJ SE BO ZDAJ ZGODILO* CAKA SE NAPAD DJANJAVIDOV*"
3. maj 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"SEM 40 KM PRED QUEREDO*CAKAM PRAZNE VIDEO FILME, KI NAJ BI JIH DOBIL IZ KHARTOUMA DANES*"
30. april 2006: Nocoj bo pri Dnevniku RTV Slovenija Tomovo poročilo iz Južnega Darfurja.
28. april 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"SAM SEM Z PREZIVELIMI ZRTVAMI ZADNJEGA NAPADA DJANJAVIDOV*PREPRICANI DA GENOCIDA NE BO KONEC TUDI CE V ABUJI RES PODPISEJO*POMAGAJO LAHKO LE MEDIJI IN SVETOVNA SKUPNOST*"
27. april 2006: Tomova kratka sporočila iz Darfurja:
8:26h      
"OD 1. 4. ZIVIM OD POMOCI TAKO KOT VES DARFUR. NE POMNIM SE TAKO DEBELEGA*... ZREDIL SEM SE KER ME VSI POSILJUJEJO Z HRANO PO STARI TRADICIJI GOSTOLJUBJA KI MU NI PARA NA SVETU*TO SO IZKORISTILI ARABCI, TURKI, EGIPCANI, BRITANCI..."
22:19h      
Odgovor na vprašanje, ali misli, da bodo v Darfurju spoštovali sporazum, ki naj bi bil sprejet na pogajanjih v Abuji (Nigerija) do 30. aprila:
"SEDAJ VPRASAL KOMANDANTA HATIRJA: MENI DA BODO DJANJAVIDI IN VLADA NAPADALI NAPREJ*ABUJA JE SAMO SHOW"
22:28h      
"GREM NA JUG V GEREDO KODER SE JE ZGODIL NAPAD 24. 4.*V BOLNICI DANES SNEMAL PREZIVELE KI JIH JE EVAKUIRAL MSF SEM V MAHEGORIO ... *PRIPELJANI IZ QUEREIDE 100KM JUZNO OD MUHAGIRIE KODER SEM*DANES ALI JUTRI GREMO TJA*IN SHA ALAH!"
[MSF = Medecins Sans Frontieres, humanitarna organizacija Zdravniki brez meja]
25. april 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"SEM MED FASHER IN NYALO*KROZIM Z RAZLICNIMI UPORNISKIMI SKUPINAMI*LP*TOMO"
23. april 2006: Preberite si članek: Truths to challenge the most common misconceptions about Darfur (v angleščini)
22. april 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"BIL 15 DNI Z MINNIJEVIMI, ZDAJ SEM SPET S SULEIMANOM JAMOUSOM IN NJEGOVIMI*TA JE POMEMBEN TUDI ZATO KER NADZIRA POMOC-ZDAJ PREZIVETJE. RABIJO PA SULTANA!"
20. april 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"DEFINITIVNO ZELIM RAZISKAT VES DARFUR PREDEN ZACNEM PISAT*POTOVATI SKUSAM Z VSEMI*"
19. april 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"SEM OK*SKOREJ ZE SULTAN*DANES USPEL POBEGNITI MINIJEVIM KI SO ME RAZVAJALI 19 DNI V NEMSKO ORGANIZACIJO IN SPET SKUPAJ Z SULEIMANOM JAMOUSOM*SEM NEKAJ KOT SVETOVALEC IN MEDIATOR"
13. april 2006: Tomova kratka sporočila iz Darfurja:
13:09h      
"NOV POSKUS UDARA*TU VSE OK*..."
16:54h      
Odgovor na vprašanje, kakšni so odnosi med njim in Minnijevimi vojaki:
"ODNOSI V OBLIKI PRISILJNEGA STATUS QUO*NE MOREJO ME VRECI VEC VEN, NE VEJO PA A SEM SPIJON HAGA ALI SLOVENSKEGA PREDSEDNIKA*A POCASI ZAUPANJE RASTE*"
17:16h      
"Z SULEIMANOM NA VEZI NA SKRIVAJ*MINNI ZAHTEVA OD SLOVENSKEGA PREDSEDNIKA OPRAVICILO PRED SVETOVNO JAVNOSTJO ZARADI VMESAVANJA V NOTRANJE ZADEVE*SULEIMANA JE SPUSTIL KER JE JAN PRONK ZAGROZIL DA SE SICER NE BO SMEL VOZITI NA LETALIH OZN-KAR STA ORGANIZIRALA JULIE IN ALEX*MINNI JE ZELO JEZEN NA VSE NAS-SULEIMAN PA JE VENDARLE BOLJ VAREN*"
19:27h      
"ZALOSTNO JE DA RAVNO ZDAJ TE DNI UPORNIKI PRIHAJAJO DO TEGA KAR SEM JIM GOVORIL: TAKO KOT AU NE MORE VAROVATI VARNOSTI V DARFURJU: NE MORE TUDI MEDIIRATI*NIMAJO PRAVE MOTIVACIJE IN NE RAZUMEJO SE Z DARFURCI KER SO LE TI TAKO KOT MUSLIMANI POGOSTO VZVISENI NAD AFRICANI-PLUS SE KAJ*DRNOVSEK LAHKO PUCU NAVKLJUB OBISCE BEGUNCE V BAHAI-SAMO E MAIL MORA POSLATI SVETOVALCU CADSKEGA PREDSEDNIKA KOT SEM ORGANIZIRAL*DRNOVSKA SE VEDNO SPOSTUJEM KER SE SPLOH UPA V TAK SVETOVNI PROBLEM*VES CAS PA SE ZE BOJIM DA MU ZMANJKA MOCI*JAZ GREM NAPREJ Z FILMOM IN KNJIGO KOT NA NUBAH"
11. april 2006: Tomova kratka sporočila iz Darfurja:
8:52h      
"...TOLE JE PRERIVANJE ZA NADZOR NAD SUDANSKO IN SPLOH ARABSKO NAFTO*AFRICANE SE ZGOLJ ZLORABLJA NA ENI IN DRUGI STRANI*POMOC JE PREDVSEM ORODJE IN SREDSTVO MANIPULACIJE...*ZDAJ CE BI 1924 SVET USTAVIL NEMSKI GENOCID NAD HERERI V NAMIBIJI HITLER MORDA NE BI POSLAL MOJEGA OCETA V DACHAU IN POBIL 50 MIO V 2. SVETOVNI VOJNI"
12:10h      
"...*VSE JE NATANCNO DOZIRANO-PODPORE IN POMOCI JE RAVNO TOLIKO KOT RABI ZAHOD DA MANIPULIRA TA KONFLIKT V SVOJO KORIST*OPRAVICILO JE KITAJSKA NEVARNOST"
13:12h      
"ZAHOD JE PRISILJEN NADZOROVATI ARABSKO NAFTO KER NA TA NACIN DOZIRA EKONOMSKI IN VOJASKI RAZVOJ KITAJSKE*AFRIKO JE PO RAZPADU KOMUNISTICNE NEVARNOSTI ZANEMARIL*"
10. april 2006: Tomovi kratki sporočili iz Darfurja:
11:30h      
"FARAWYA*...VERJAMEM U CUDEZE*DIGITALNI FOTOAPARAT DANES SEM POPRAVIL"
13:16h      
"CISTO MAJHNE PUNCKE IN FANTKE MI NOSIJO-UMRET! NIKOGAR NI! SAM SEM Z TRUPELCI*ZDELE******** EPIDEMIJA NAJBRZ*"
9. april 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"PRAVKAR POBRISAL 300 DIGITALNIH SLIK Z PHOTO KARTICE*PO NESRECI*"
8. april 2006: Dodane fotografije v galerijo in prispevek iz marčevske številke Le Monde diplomatique: Darfur - Kdo bo tebe ljubil?!
6. april 2006: V Uradu predsednika Republike Slovenije tečejo resne priprave na organizacijo obiska dr. Janeza Drnovška v taborišču za razseljene osebe v Darfurju. Predsednik republike naj bi taborišče obiskal predvidoma v ponedeljek, 24. aprila 2006. V Kartumu naj bi se predvidoma srečal s sudanskim predsednikom Omarjem Hassanom Al-Basheerjem. Realizacija obiska je v tem trenutku še vedno vprašljiva.
6. april 2006: Tomova kratka sporočila iz Darfurja:
10:39h      
"DARFURCI SO OPRAVILI Z ARABCI*SPREJEMAJO ARABSKO VERO VSE DRUGO PA HOCEJO ZDAJ OD NAS EU KOT SUPERIORNE KULTURE KOT TRDIJO*ARABCI IMAJO DARFURCE KOT VSE AFRICANE ZA DIVJAKE*"
15:30h      
"KLICAL VAJGL A PRIDEM Z MINIJEM V NYALO ALI FASER*NEMOGOCE*MINNI ODGOVORIL DA NE MORE NA VLADNO STRAN*PREDNO DANES ODLETEL NAZAJ V ABUJO OPRAVILA INTERVJU V KATEREM POVABIL ZAHODNE POROCEVALCE NA SVOJE PODROCJE IN TUDI AKTIVISTE ZA CLOVEKOVE PRAVICE ODPRTO OSTAJA RAZISKOVANJE NJEGOVIH LIKVIDACIJ OB CEMER NI OSTAL OBVLADAN*DOVOLJUJE PA DA VSAJ EN MESEC SNEMAM VSE BREZ OMEJITEV PO DARFURJU*PRIPRAvLJAM KNJIGO IN DOKUMENTARNI FILM*Z NJIMA UPAM VPLIVATI NA POLITIKO EU DO SUDANA IN AFRIKE NASPLOH*DARFURCI PREJ KOT Z USA ZELIJO SODELOVATI Z EU*IMAJO NAS ZA SUPERIORNO KULTURO*Z ARABCI SO OPRAVILI*OSTALIM AZIJCEM NE ZAUPAJO NIC BOLJ*BOM SE PREVERJAL*"
20:58h      
"LETA 98 SVA BILA Z BARBARO V TABORISCU SAMA*06 SE VES SVET GREBE VANJE*Z UPORNIKI SEM PA SE VEDNO SAM*"
5. april 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja; odgovor na vprašanje, če je že imel intervju z Minnijem:

"SE NE*BOLJ SE ME BOJI KOT JAZ NJEGA*BOSTE VIDELI POSNETKE*BEZI*A NE MORE KER KONTROLIRAM PISTO OD KODER BO ODLETEL BAJE JUTRI*TO NI NOBEN VODJA*"
4. april 2006: Ker mu trenutno ne dela prenosni računalnik, se Tomo namesto s prispevki javlja samo še s kratkimi sporočili.
Odgovor na vprašanje, kako varno se mu zdi objavljanje podatkov o konferenci SLA, na kateri se nahaja:

"...*NE BOJIMO SE VLADE SUDANA*TUDI TAKO JIH BOMO STISKALI*SVET RABI VEC LUCI*BITI ODKRIT JE IZZIV*JUTRO V OAZI SREDI PUSCAVE NEPOPISNO LEPO-KOT RESNICA SAMA*CAKAM NA INTERVJU Z MINNIJEM!"

"PRED VLADNO VOJSKO NAS SCITI OGROMNO OZEMLJE IN POZORNOST SVETOVNE JAVNOSTI*KHARTOUM MORA PAZITI KAJ DELA*"

"*KHARTOUM NE UPA UBIT MINNIJA*TO BI BILO OB TEJ SVETOVNI POZORNOSTI SEDAJ PREVEC*"
4. april 2006: Dodano starejše pismo predsedniku: 15. februar 2006
3. april 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"KONFERENCA JE V FARAWIJI 5 UR ZNOTRAJ DARFURJA*ZJUTRAJ RES PRILETEL TUDI MINNI S HELIKOPTERJEM*ODZIV CIVILISTOV MLACEN*VOJSKA UBOGA*TIP VIDETI NIKAKAV*ZIVCEN BOLJ KOT JAZ*KDO V RESNICI VODI SLA-NAJMOCNEJSO DARFURSKO UPORNISKO SKUPINO? ... *VOJAKI SO KOT VOJAKI-PREVEC PIJEJO*ZELO SIMPEL*VMES ZANIMIVI UCITELJI* OD NJIH NAJVEC ZVEM*"
2. april 2006: Tomovo kratko sporočilo iz Darfurja:

"...*SEM NA KONFERENCI Z NAJVECJIMI ZIVINAMI SLA-MANJKA SAMO MINI KI BAJE PRILETI JUTRI*KAKO TEZKO SE JE PRETVARJATI*KOLIKO RAJSI SEM Z BEGUNCI"
2. april 2006: Starejši pismi predsedniku: 13. marec 2006 in 15. marec 2006
2. april 2006: K člankom dodan zadnji dnevnik iz Sobotne priloge: Spoštovani predsednik, si lahko predstavljate?
1. april 2006: Tomova kratka sporočila:
8:21h      
"PADEL Z KAMELE*SEDAJLE PRVIC PRILEZEL DO ELEKTRIKE*VRETENCE ZDRSNILO VEN-A TO SE MI REDNO DOGAJA*SE DANES BOM O.K."

"VMES ZE CETRTIC ZAVRNJEN OD MINNIJEVIH*A SE KAZE UPANJE ZA POTOVANJE CEZ DARFUR PO KONFERENCI V PONEDELJEK*ZAHTEVAL INTERVJU Z MINNIJEM*NE VEDO KAJ STORITI Z MANO*MINNIJEVI NISO IZOBRAZENI IN NE POZNAJO SVETOVNE POLITIKE*A V MENI VIDIJO EU IN EDINO UPANJE PRED ARABSKO LIGO*HKRATI SE MINNI BOJI DA GA BOM SPRAVIL V HAAG"
9:07h      
"SEM V TABORISCU NA ROBU BAHAI Z DARFUR BEGUNCI 10 METROV PRED MEJO*SKORAJ VSAK DAN GREM CEZ IN VICEPRESIDENTA SLA PREPRICUJEM ZAKAJ JE DOBRO DA MI VSE RAZKAZEJO*IN ZAKAJ RABIJO POZITIVNI DEL SVETOVNE JAVNOSTI KI JE RECIMO PRED ARABCI RESIL NUBE*S TEM SE STRINJAJO TUDI NAJMANJ IZOBRAZENI*SKUSAM NA NOVO POVEZATI RAZLICNE FRAKCIJE V SLA SPLOH PA SULEIMANOVO Z MINNIJEVO KAR BO POMAGALO DA JIH ARABCI NE BODO ZMLELI*UPORNIKI IMAJO PRAV A TAKO KOT NA JUGU SUDANA UPORA NE MOREJO SPELJATI DO KONCA SAMI"

"ARABSKI FASIZEM JE HUJSI OD ZAHODNEGA*MISIJA SVETOVNEGA HUMANIZMA MORA IZSILITI MIR, VRNITEV BEGUNCEV IN OSNOVNE PRAVICE IZ DEKLARACIJ UN*TO BO MOGOCE KO BO VKJUCENA JAVNOST"
10:53h      
"...*SLA JE NAREDILA PLAN OGLEDA CELOTNEGA OSVOBOJENEGA OZEMLJA ZA EN MESEC"
13:53h      
"...*ZAHOD JE PREVEC OKUPIRAN SAM S SEBOJ DA BI UVIDEL POMEN AFRIKE*VSA STACUNA JE ZE AZIJSKA*BUSH IN DRUGI IGNORANTI KOPLJEJO GROB VSEMU KAR JE ZAHODNI HUMANIZEM DOSEGEL V STOLETJIH*MI REDKI KI TO ZE VES CAS VEMO SMO PA NAJVEC KRIVI KER NE UKREPAMO*NAPUH JEBE ZAHODNO CIVILIZACIJO*DEKADENACA PODOBNA RIMSKI*NASA PRIHODNOST JE LAHKO PODOBNA*ZATO NIMAM MIRU*BLAGOR NEUKIM, KAJTI NJIH JE NEBESKO KRALJESTVO"
16:20h      
"KOT PO CUDEZU TIPKE SPET DELAJO*KOT CUDEZ JE TUDI VSE KAR SE MI DOGAJA*VERJAMEM DA IMAMO VSI ZA OPRAVITI SVOJE POTI IN DA CLOVEK TEZKO SODI CLOVEKA"
19:29h      
"YES*PRED ENO URO MINIJEVCI RES PRISLI POME*SE VOZIMO CEZ DARFUR*JUHUHU!"
29. marec 2006: Dodan intervju za revijo Jana: Kar čutim, je bes nilskega konja!
28. marec 2006: Tomovo kratko sporočilo:

"VODJE TABORISCA SO NAPISALI SAMI PROTESTNO PISMO KOFI ANANU ZARADI PREPRECENJA OBISKA SLOVENSKEGA PREDSEDNIKA S STRANI UNHCR*VELIKO OGORCENJE*VSE SNEMAM*"

27. marec 2006: Tomova kratka sporočila:

"...*TU SMO POVSEM ODREZANI OD VSEH DRUGIH NGO*TOLE JE FEVD UNHCR KI ME JE ZAVRNIL DA SE GREM POLITIKO*IN JE LAGAL DRNOVSKU DA NE MORE ZAGOTI VARNOSTI*A SE GRES TI TUDI POLITIKO*IN LJUDJE KI SO ZBRALI 165 MIO"

"DARFUR JE KOT TORTA Z JAGODAMI OBKOLJENA NA VSEH STRANEH*NA TEJ OD CADA*JAGODE SO SUDANSKE VOJASKE BAZE Z TABORISCI*PROTI KONTROLI RAZLICNIH UPORNIKOV PLUS VLADE"

"...JAVNOST JE MOJA ZASCITA 2006*TO VEDO GLAVNI VODJE NE PA KAKSNI LOKALNI PASE..."

26. marec 2006: Tomova kratka sporočila:

"GOVORIL Z VAJGLOM*...*A NA KONCU SE JE STRINJAL DA JE ZA DUSEVNO ZDRAVJE DEJANJE VEC KOT MASA*GREMO NAPREJ-KO DOBIMO VABILO DEBBYA*KDOR VE MORA UKREPAT*T"

"TUKAJ V BAHAI SO BEGUNCI UPORNIKI IN NAJLAZJI DOSTOP KER JE SUDANSKA VLADA 40 KM DALEC"

"...*V BAHAI MI JE UNHCR PREPOVEDAL DOSTOP DO VSEH NGO ORGANIZACIJ*"

24. marec 2006: Tomovi kratki sporočili:

"ZDAJ ISCEM VABILO CADSKEGA PREDSEDNIKA NASEMU IN CADSKE ZRACNE SILE*NE MOREM DO ELEKTRIKE*NIC POSILJATI*"

"...*NASEL AVTO Z AKUMULATORJEM MOJ PRETVORNIK NA SOLAR DELA*ZDAJ ZGLEDA CRKNIL RACUNALNIK"

20. marec 2006: Nove fotografije so dodane v galerijo.
19. marec 2006: Tomovo kratko sporočilo:

"VSE V REDU*VRACAM SE V DARFUR*ZAL SE JAVLJAM ZA SAMO NAJBOLJ NUJNE STVARI*PROBLEMI Z ELEKTRIKO*SOLAR PANEL*"

19. marec 2006: Dodano Tomovo pismo predsedniku Dr Janezu Drnovšku
14. marec 2006: Urad predsednika sporoča, da bo dr Janez Drnovšek v okviru humanitarne akcije Svet za Darfur predvidoma 29. marca obiskal Darfur in tudi Kartum.
14. marec 2006: Članek iz NeDela o Križnarjevem izgonu iz Darfurja.
11. marec 2006: Tomovo kratko sporočilo:
20:56h      
"VSE OK*PRED ENO URO SPUSCEN Z CADSKE ZENDERMARIJE*SEM Z DARFURSKIMI BEGUNCI KI SO IMELI PODOBEN PROBLEM Z MINIJEM  [Minni Arcua Minnawi, vodja frakcije Sudan Liberation Army]*CRKNJEN A VERY HAPPY*T"
11. marec 2006: Tomo sporoča iz Darfurja:
5:09h      
"Afriška unija se je včeraj odločila za podaljšanje mandata za nadaljnih šest mesecev. Mnenje tukaj je, da bosta tako Khartoum kot Minni čas izkoristila za okrepitev svojih pozicij v škodo političnega dela upornikov in s tem civilistov. World Food Program je zmanjšal pomoč za polovico. Naj bo vse sram!
Če sem ostal sam, potem želim narediti svoje za te, ki jih spoznavam kot soljudi zadnji mesec samo in zgolj kot samostojni poročevalec. To je moja odločitev. Tomo"
[Afriška unija se je odločila za podaljšanje mandata do 30. septembra 2006, da bi si pridobila čas za razrešitev problema prenosa mirovniških dolžnosti na Združene narode. Afriška unija je namreč pod mednarodnim pritiskom, da bi prepustila mirovništvo Združenim narodom, sudanska vlada pa pravi, da bi tako dejanje pomenilo konec mirovnih pogovorov v Abuji, katere mediira Afriška unija.]
7:26h      
"Jutro. Čista glava. Obvladan. Civilizaciji sem poslal moralno vprašanje. Dokler me ne odvlečejo čakam odgovore. RAZUMEM AFRIŠKO UNIJO, DA NOČE SPUSTITI V DARFUR TUJIH ODREŠEVALCEV, SAJ SO DO SEDAJ VEDNO PREDRAGO ZARAČUNALI SVOJE USLUGE. AMPAK KAJ PA ODGOVORNOST DO SOLJUDI, KADAR SAMI NE UKREPAJO DOVOLJ? Prosim odgovor. Na preizkušnji so moč mednarodnih skupnosti, medijev, telekomunikacij. Tomo"
10. marec 2006: Tomovo kratko sporočilo:
10:18h      
"EL RAYA MAHMUD DJUMA*VICE PRESIDENT SLA  [podpredsednik Sudan Liberation Army]*MUSTAFA MOHAMAD TERAB AHMED*SECRETARY GENERAL SLA  [generalni sekretar Sudan Liberation Army]*POSTAVLJENA OD MINNIJA NA KONFERENCI V HASKANIDI NOVEMBRA ZA GLAVNA"
7. marec 2006: Tomovi kratki sporočili:
7:51h      
"PRED DESETIMI MINUTAMI SRECALA Z SULEIMANOM JAMUSOM  [Suleiman Jamous je glavni koordinator humanitarne pomoči SLA = Sudan Liberation Army]*VSE V REDU*NOC NAPORNA*SARAFIJA SEVERNI DARFUR*TOMO"
9:08h      
"...*BOLAN*SLUZNICE VNETE OD PREHLADA IN PESKA*PONOCI TU GOR DRGETAMO OD MRAZA"
6. marec 2006: Tomovo kratko sporočilo:

"SMO NA MEJI*DANES CEZ NSA ALAH*CADSKA VOJSKA ZAPLENILA THURAYO [satelitski telefon] A JO DOBIL NAZAJ ..."

2. marec 2006: Tomovo kratko sporočilo:

"SE NEKAJ DNI SE NE BOM JAVLJAL KER OBSTOJAJO ZNAKI DA ME CAKAJO*SICER VSE OK*LJUDJE OBUPANI*ZELO PODIVJANI* ...*TOMO"

25. februar 2006: Tomovo kratko sporočilo:

"SE VEDNO NE UPAMO IZ N DJAMENE*DVA CADSKA GENERALA Z SVOJO VOJSKO PRESTOPILA K UPORNIKOM  [čadski uporniki, ki jih sedaj podpira Sudan]* ...*SICER PRELEPO*INCREDIBLE FANSTASTIQUE*TOMO"

23. februar 2006: V galerijo so dodane najnovejše slike, ki jih Tomo pošilja iz Čada. Dopolnjena je tudi biografija.
20. februar 2006: Tomo pošilja novice o napetem dogajanju, ki spremlja reševanje situacije v Darfurju. Danes je iz Čada, kjer organizira pot v Darfur, poslal poročilo za medije
17. februar 2006: Kot je Tomo že sporočil, je 11. februarja Minni-jeva vojska ujela Suleimana Jammousa. Tu so podrobnejši podatki o dogodku (v angleščini)
13. februar 2006: Tomo je v četrtek, 9. 2., odpotoval v Čad, našel Adama Shogarja  [Adam Shogar je predstavnik frakcije SLA = Sudan Liberation Army] v N'Djameni  [N'Djamena je glavno mesto Čada], kjer je sedaj.
Tomovo pismo predsedniku Dr Janezu Drnovšku
12. februar 2006: Tomovi kratki sporočili:

"VSE OK ORGANIZIRAMO TRANSPORT DO MEJE*FULL BANDITOV*1000 KM*PET VOJSK*NIC DOLGCAS"

"OPOZICIJA UPORNIKOV PROTI MINIJU  [Minni Arcua Minnawi, vodja frakcije SLA (= Sudan Liberation Army) iz Zaghawa (afriške) etnične skupine] SE NI ORGANIZIRALA MINI NI DOSTI MANJSI KLAVEC KOT VLADA"
4. februar 2006: Na prvem programu radia Slovenija (A1) bodo predvajali pogovor z Tomom v oddaji "V nedeljo zvečer", v nedeljo, 5. februarja ob 20. uri.
3. februar 2006: Tomo se trenutno pripravlja na odhod v Sudan.

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.