Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

3. pismo iz zapora v El Fasherju

(poslano po obravnavi na sodiscu)

Večina medijev v Sudanu spremlja proces, a zelo zadržano, previdno, z menoj so le med vrsticami. Nekako kot pri nas v 80-letih...

Sodnik je trd, smrtno resen, arabec seveda.

Tožilec, mi je prinesel Oskarja Wilda "Plays" in na samem izrazil, da se tudi sam včasih čuti kot da ni za ta svet - a da je zdaj v službi. Njegov nadrejeni je rekel, da me čaka 3 - 5 let ječe.

Nemški ambasador, ki me je obiskal pred dvema dnevoma pa, da samo "up to one year".

Največji problem vidim v dejstvu, da nikomur ne morem zares zaupati. Globalizacija, vojna za nadzor virov je ločila svet na zahodni in arabski, azijski, morda že tudi kitajski itd. Ne najdem načina kako prepričati ljudi okoli sebe, da sem prvenstveno za človekove pravice.

Čutim, da tudi nemški ambasador, ki v Kartumu zastopa EU, ne verjame, da sem prišel predstaviti peace proposal slovenske inciative samo in čisto samo iz humanitarnih vzgibov. V Fasherju je bil dva dni, k meni v zapor je prišel šele zadnjih 15 minut predno je moral nazaj in na letalo. Kot poznam tradicijo nemških odnosov z sudansko vlado (leta 2000 so izpeljali obisk Leni Riefensthal katero sem sam prepričal naj se po 25 letih vrne k Nubam - a so sodelovali z GoS, ki je za Leni organizirala ples baje 16.000 Nubov, arabiziranih Mesakin Quisar plemena - v dokaz svetu kako zadovoljni so na ta način civilizirani...). Ne verjamem, da bo nemška ambasada tvegala svoje dobre odnose (in odnose nemških firm v Sudanu) z GoS, zato da se bo zares potrudila za reševanje aktivista, ki je najbrž prišel vohunit za predsednika ene bivše podalpske kolonije.

Ko sem izrazil, da DP podpisan v Abuyi ne deluje (žal) in da tudi v zaporu prihajajo do mene nove in nove novice o napadih nove alianse tistih, ki niso podpisali miru ne samo zunaj ampak tudi v samem Fasherju (ta teden so uporniki strmoglavili dva vladna letala in ugrabili več visokih predstavnikov GoS, na jugu in severo zahodu je več sto mrtvih) in omenil da bi bilo več pogojev da tudi ti uporniki sklenejo mir, če bi pogajanja kompetirali nekje v EU (ne nujno v Sloveniji) in proč od AU, ki je očitno na strani GoS kar sem okusil na terenu SLA in potem ko so me predali GoS okušam zdaj tudi na lastni koži, in ga spomnil, da sem bil 5 mesecev z praktično vsemi komandanti upora in začel z Adamom Shogarjem, ki zdaj najbolj grozi Kartumu, Suleimanom Jamousom in komandanti v Abdel Wahidovi vojski Furov, ki so najbolj ogorženi (civili tam najbolj trpe) in zdaj najbolj tolčejo okoli Fasherja (ne spopadajo se samo z Janja, GoS ampak pripravljajo uboj Minija in njegovih...) in da se, ker poznam razmere, ponujam za mediatroja, se je posmehnil in rekel naj najprej rešim sebe.

Advokat Mahyub, ki ga je izbrala nemška amb. je nervozen, preplašen, neustrežljiv gospod, ki se do sedaj na štirih seansah na sodišču še ni odkrito postavil v moj bran. Zato sem amb. prosil za dodatnega advokata Tekrasa, ki je hkrati tudi vodja SUDO (Sudan Social Developement Organisation) in aktivist, ki je bil lani sam 3 mesece zaprt v istem zaporu. Je mlad, ima energijo, rekel mi je, da je darfurec in za spremembe v tej provinci tudi pripravljen umreti. K meni je prišel, ko ga je kontakt Urad slov. predsed.

Ta tretji zapor Shaleh je boljši kot prvi v vojaški inteligenci, kamor so me izročili sudanski komandanti v AU HQ v Fasherju. In boljši kot tisti na centralni policiji kamor so me transfer potem. A še enkrat: za veliko večino sudancev na vladni strani sem zaradi obiska in bivanja med uporniki sovražnik. Ljudje v Sudanu niso deležni praktično nobenih novic iz zunanjega sveta. Mediji so pod nadzorom. Internet si privoščijo le bogati, ki ostajajo v Sudanu zaradi koristi v razmerah kakršne so. Razmem, da vse obvladuje paranoja pred tujimi velikimi silami, ne pa da so tudi humanitarne organizacije iz teh tujih dežel, ki delujejo v Darfurju tu samo zaradi špijonaže in nove kolonizacije. To je vzrok zakaj GoS na noben način noče UN.

Čutim kot da padam med velikimi tektonskimi ploščami azijskih in zahodnih sil, ki drobijo in meljejo vse (manjka beseda) nedolžne tukaj in drugot po Sudanu in Afriki ampak (...manjka zaključek)

P.S. To kar se vendarle utegne izcimiti iz procesa dobrega, bo morda javna debata ali ima majhna država in tudi posameznik pravico poseči v trpljenje nedolžnih kadar je očitno da ustanove funancirane za to - ne delujejo

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.