Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Poročilo za medije

Dan potem, ko je ozemlje pod nadzorom upornikov SLA (Sudan liberation army) v Darfurju prejšni teden obiskal posebni odposlanec Kofi Anana za Sudan Jan Pronk, so uporniki pod komando Minnija Minnavija, ki se predstavlja za glavnega vodjo SLA, v soboto 10. februarja, zasliševali civiliste, ki so se srečali z envojem, jih zasliševali kaj so poročali, jim grozili in pretepali. Uporniki iz frakcije SLA, ki nasprotujejo Minniju zaradi kršenja človekovih pravic, so posredovali, da bi jih zaščitili. Minnijevi so se umaknili, okoli polnoči pa so blizu Um Sidirja, severozahodno od Kutume v Severnem Darfurju oporečnikom pripravili zasedo.

Ubit je bil Isaac Sinin, 30 let, težko ranjeni so bili: Munir Abdalla Jumaa, Adam Jumaa Ibrahim and Ali Haj Mohamad Jabir.

Naslednji dan je Minni Mannavi povabil Suleimana Jammusa, glavnega SLA koordinatorja za humanitarne zadeve, okoli katerega se zbirajo oporečniki, "da bi mirno razrešili nastali problem". Ko je Jammus prišel na pogajanja, so mu Minnijevi odvzeli satelitski telefon in terensko vozilo in ga skupaj z osmimi spremljevaljci odvedli neznano kam.

Somišljenik Suleimana Jammusa in glavni koordinator SLA Adam Shogar je Toma Križnarja v N'Djameni, glavnem mestu Čada, opozoril, da se lahko zajetim zgodi podobno kot številnim, ki jih je Minni Minnawi dal pobiti, da bi si okrepil pozicijo v tej najmočnejši od petih skupin upornikov, ki se od leta 2003 borijo proti hegemoniji arabske vlade v Kartumu.

Tomo Križnar je prispel v N'Djameno, da bi iz Vzhodnega Čada s pomočjo Adama Shogarja in zajetega Suleiman Jammusa obiskal "osvobojeno ozemlje" pod nadzorom upornikov v Darfurju in se prepričal o učinkih humanitarne pomoči, ki jo v taborišča na vladni strani dobavljajo zahodne humanitarne organizacije, ki so se jim v skupni široko zastavljeni akciji na pobudo slovenskega predsednika dr. Janeza Drnovška pridružile tudi vse največje slovenske humanitarne organizacije. Po predhodnem dogovoru naj bi Adam Shogar Križnarja spravil skozi nevarno področje Vzhodnega Čada po katerem križarijo odpadniki čadske in sudanske vojske in različne skupine razbojnikov do meje s Sudanom. Onkraj meje naj bi ga prevzel izginuli Suleiman Jammus in vodil v uporni Darfur.

Novica o zajetju humanitarcev v SLA je sprožila intenzivna diplomatska dogajanja tako v Ljubljani kot Washingtonu, za katerega je znano, da podpira Minnija Minnawija. Ivo Vajgel, ki je z Minnawijem in drugimi vodji uporniških skupin na zvezi zaradi mirovnega predloga slovenskega predsednika in že drugič preloženih poganjanj, ki naj bi se z njegovim mediiranjem vršila med vsemi spritimi stranmi v Sloveniji ali Nemčiji, potem, ko se že od poletja lani praktično ne premaknejo z mrtve točke v glavnem mestu Nigerije Abudji, je Američane prosil naj posredujejo in zaščitijo zajetega Suleimana Jammusa in njegove ljudi. V akcijo sta se vključila tudi znana britanska aktivista Julie Flint in Alex de Waal, ki sta z Shogarjevo in Jammusovo pomočjo lani napisala poročilo za Human Rights Watch, ki zahteva, da se Minni Minnawi odzove mednarodnemu sodišču za zločine proti človeštvu v Haagu. Najbrž iz osebnih razlogov se je maksimalno zavzel tudi Jan Prunk in Minawiju zagrozil, da dokler ne izpusti zajetih, ne bo več letel na letalih OZN. Omenjeni in drugi odgovornim v Afriški uniji, OZN in ameriški administraciji niso dala spati, dokler se danes zjutraj, v soboto 18. februarja na svoji thuraya številki ni spet oglasil Suleiman Jammus in povedal, da je spet na prostosti.

Suleiman Jammus je Križnarju po telefonu povedal tudi, da je dobil nazaj terensko vozilo in da ga bo od ponedeljka naprej čakal onkraj meje v sudanskem Darfurju kot prvotno dogovorjeno. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so sodelovali v hitri akciji in s tem dokazali, da se vendarle marsikaj da.

Tomo Križnar, sobota 18. 2. 2006, N'Djamena, Čad

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.