Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Vsem, ki vam je mar

Iz telefonskih klicev Suleimana Jamousa v Parizu in Bahe v Kampali sem ravnokar dobil potrditev da je pot iz Republike Južni Sudan v Nubske gore res zaprta.

Pričakuje se, da se bodo danes ali jutri za naftna polja okoli Bentiuja v severni provinci Unity spopadli Macharjevi Nueri, ki so prejšnji teden zavzeli mesto in Kiirovi Dinke, ki se približujejo iz dveh smeri: Farianga in Myuna na severu.

V obeh teh krajih na cesti iz Bentijuja proti severu v taborišče nubskih beguncev Yida 60 km do gora, so se včeraj spopadli Nueri in Dinke. Baje so zmagali Dinke –a Nueri, ki so tod v manjšini, še naprej obvladujejo okolico in transportne poti.

Po poročilu OZN so v Bentiuju odkrili masovno grobišče z 70 trupli.

Darfurski uporniki iz JEM, ki so naju z Urošem Strnadom prejšni teden prepeljali iz Nubskih gora v Bentiu so skupaj z poveljnikom Bashirjem relativno varni v bazi OZN v Bentiuju. Šofer Abdel Azim je uspel z OZN letalom v Jubo, Baha pa v Kampalo.

Baha potrjuje da Nueri v Bentiuju dobivajo pomoč iz Kartuma. Ta teden naj bi sudansko letalo pripeljalo bencin. Jamous navaja, da naj bi uradno priletelo le po begunce s sudanskim potnim listom. Jamous obvešča, da je bilo 80 odstotkov le teh po pristanku na zračni pisti v Harassani severno od naftnih polj v Higligu v Sudanu takoj aretiranih.

Jamous tudi sporoča, da so Nueri v napadu na Rubkono v Bentiuju, ki sva mu bila priča z Urošem Strnadom, prejšni teden ubili dva darfurska trgovca, ki sta na tržnici branila svoje imetje. Eden je iz afriškega plemena Mesalit drugi iz arabskega Gamour.

Olje iz province Unity še teče v Sudan – vendar samo ena tretjina prejšnjega pretoka. Machar v glavnih svetovnih medijih napoveduje nove dogovore o delitvi prihodkov od nafte, ki naj bi bili bolj ugodni za vojaško hunto v Sudanu, čez katerega vodijo naftovodi do pristanišča Port Sudan koder so rafinerije in jo tankerji vodijo na Kitajsko (80 procentov).

Machar zunaj obeh Sudanov ne uživa podpore. Predsednika Republike Južni Sudan Kiira podpira ugandska in ameriška vojska. Kirirova SPLA si je izborila nazaj od Macharjevih Nuerov tudi Malakal v prav tako z nafto bogati provinci Gornji Nill na meji z sudansko provinco Modri Nil.

Tako v Modrem Nilu kot v Nubskih gorah je sudanska vojska in milice predsednika Omarja Bashirja včeraj napadla upornike iz vrst SRF (Sudan revolutionary front). Tako v Kurongo Abdala zahodno od Kaduglija v Nubskih gorah kot tudi v Borgo blizu Demazina v Modrem Nilu so SPLA North in JEM uspeli obdržati svoje pozicije.

Novo vojno v Sudanu ne bo ustavilo par telefonskih klicev. Nasilje je ušlo iz rok glavnih akterjev in grozi z novo, tokrat najhujšo katastrofo med obupanimi, ki so dve leti in pol po razglasitvi neodvisnosti izgubili vsako zaupanje v svetovno skupnost

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.