Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Kurmuk, Plavi Nil, Sudan - nedelja, 23.januarja 2011

V prostranem zlatem šotoru, na hitro postavljenem na nogometnem igrišču med petsto let starimi kruhovci v samem središču Kurmuka v provinci Plavi Nil na meji z Etiopijo že drugi dan hreščijo zvočniki. Temnopolti možje vseh odtenkov črnine v tradicionalnih arabskih dželabijah in evropskih hlačah, srajcah in kravatah in najbolj pisano zavite žene in dekleta s številkami na kartonih v rokah drug za drugim stopajo pred mikrofon in jasno izražajo, da niso bili deležni ničesar kar se je zavezala sudanska arabska vlada v Kartumu, da jim bo omogočila v mirovnem sporazumu z SPLA/M leta 2005.

»Pet let so imeli čas, pa niso naredili nič!« prevaja iz jezika Uduk, večinskega plemena, v arabščino Hassan, ki ga je edinemu tujcu, ki želi sporočiti kaj se dogaja svetu, organizacijski odbor tako imenovane Public consultations, postavil za vodiča.

»Omar Bashir nam ni dal nobenih cest, nobene bolnice, nobene šole …!« ponavljajo dobro rejeni, od masti in olja svetleči se obrazi tudi drugi dan.

In bodo baje še cel naslednji teden.

Včeraj so v mraku končali z številko 725.

725 istih in podobnih izjav podobnih ljudi. Med njimi ni bilo do sedaj še niti enega, ki bi se zavzel za pravico do drugačnosti. Za pravice staroselcev. Za tiste, ki so tudi po CPA (Comprehensiv Peace Agreement) ostali v gorah …

Tomo Križnar

 

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.