Jezik / Language

Ustanova Toma Križnarja
Turistična 4
4202 Naklo


Ustanova, ki jo je ustanovil Tomo Križnar s podporniki, producira dokumentarne filme in knjige, ki imajo cilj pridobiti zavest človeštva o pomenu zaščite staroselskih ljudstev na področij v vojnah tujih interesov za nadzor naravnih virov.

 

Prosimo donirajte za produkcijo novega dokumentarnega filma o razmerah v najteže dostopnih gorah Kauniaro.

PROSIMO, PRISPEVAJTE IN NAM POMAGAJTE DOKONČATI FILM IN ZAUSTAVITI ŠIRJENJE GOBAVOSTI.


                   TRR:
    SI56 0400 1004 8620 172
                   BIC:
             KBMASI2X

 


 
 

 

 

 

Humanitarna ustanova H.O.P.E.

Letališka cesta 29
1000 Ljubljana
www.hope.si

Donacije za kamere in internet
TRR:
   SI56 6100 0000 1846 742

BIC: HDELSI22
Koda namena: CHAR
Namen: Internet in kamere 


Ustanovo je po vrnitvi iz Darfurja ustanovil Klemen Mihelič s podporniki. Namen ustanove je zbiranje prispevkov za video nadzor konfliktnih območij v obliki miniaturnih video kamer, mini prenosnikov in satelitskih anten za internet. 

Obe ustanovi tesno sodelujeta. 

 
Klemen Mihelič predstavlja miniaturne kamere ženskam v taborišču na čadsko-sudanski meji

Celoten film
Eyes and Ears of God
na YouTube

Poročilo o sestanku Suleimana Jamousa na Centeru za humanitarni dialog v Ženevi

11. junija 2010 so se v Ženevi začela pogajanja za dostop humanitarne pomoči v tiste predele Darfurja, ki so bila do sedaj zaradi napadov na humanitarne delavce za kakršnokoli človekoljubno aktivnost prenevarna.

Pogajanja z nevladno organizacijo Center za humanitarni dialog (Center for Humanitarian Dialog) naj bi se po dogovoru z 19. maja na sedežu Organizacije v Ženevi udeležil le Suleiman Jamous in to zato, da s Centrom oblikuje listo predstavnikov ostalih frakcij upornikov, vendar so bili prisotni tudi že predstavniki sudanske vlade, kar pomeni, da so se pogajanja že začela.

Jamous je vztrajal, da na pogajanjih s sudansko vlado v organizaciji Centra ne sme biti predstavnikov tistih darfurskih frakcij upornikov, ki so bila ustvarjena zato, da bi razdelila upornike in je prepričan, da so jih formirali vladni organi sami.

Se je pa zavzel, da morajo biti na pogajanjih tudi predstavniki upornikov iz Jebel Marre, torej Furi, ki so najbolj staroselski in večinski prebivalci Darfurja (Dar Fur pomeni "domovina Furov"). Furi najbolj nastradajo v vojni za vodo na kateri živijo v vulkanskih gorah Jebel Marre (gore so največji rezervoar pitne vode med Nilom in Nigrom). Furi so največ izgubili v vojni za vodo med lokalnimi plemeni in vojni za nafto med svetovnimi silami. Furi niso deležni nobene medijske pozornosti. Naš dokumentarni film Dar Fur - Vojna za vodo je prvi, ki je predstavil vzroke vojne in tudi nakazal, kaj je treba storiti za rešitev ...

Pogajanja, ki zaenkrat ne bodo politična, ampak izključno namenjena zaščiti humanitarnih delavcev, se bodo nadaljevala tretji teden julija. Obstaja pa možnost, da bodo prerasla v pogajanja za politično rešitev krize (beri: največje humanitarne katastrofe na Zemlji), zdaj ko so druga za drugo propadle vse dosedanje iniciative, na primer v Čadu, Libiji, Eritreji in zadnja v Katarju konec maja. Pogajanja v nevtralni Evropi, kjer organizatorji lažje ostanejo nevtralni in je igralce težje podkupiti, je točno to, za kar se je leta 2006 zavzemal takratni slovenski predsednik dr. Janez Drnovšek, a so ga žal vsi pomembni svetovni akterji ignorirali.

Tomo Križnar, 12. junij 2010

      

Copyright © 2017. All Rights Reserved.